De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Program de aprofundare a Bibliei la Cluj-Napoca
Programul de aprofundare a învăţăturii biblice „Să citim şi să învăţăm împreună Sfânta Scriptură“ a fost reluat la Biserica „Schimbarea la Faţă“ din Cluj-Napoca. Programul este coordonat de pr. prof. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
În cadrul întâlnirii s-au făcut primii paşi prin textul Sfintei Scripturi, fiind abordată tema sensurilor textului sfânt. Cu această ocazie s-au căutat răspunsuri la întrebări precum „Textul sfânt are mai multe sensuri?“, „Dacă are mai multe sensuri atunci care este cel mai potrivit?“, „Pe care trebuie să-l avem în vedere atunci când citim Sfânta Scriptură?“. De asemenea, s-a discutat şi despre importanta şi semnificaţia „locurilor paralele“ şi despre importanţa contextului. Întâlnirea clujenilor cu pr. prof. dr. Stelian Tofană se desfăşoară miercurea, o dată la două săptămâni, în biserica situată pe Bulevardul Eroilor şi oferă celor interesaţi răspunsuri la întrebările lor cu privire la Sfânta Scriptură. Prima întâlnire a avut loc pe 26 iunie, în prezenţa Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Aprofundarea Bibliei
Programul „Să citim şi să învăţăm împreună Sfânta Scriptură“ se adresează tuturor credincioşilor din Cluj-Napoca şi este iniţiat de Parohia „Schimbarea la faţă“ alături de pr. prof. dr. Stelian Tofană, din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Boylai“ din Cluj-Napoca. Scopul proiectului este acela de a le oferi credincioşilor o mai bună cunoaştere şi înţelegere a Sfintei Scripturi. Prezent la prima întâlnire, din iunie 2013, IPS Mitropolit Andrei a arătat că „intenţia acestui proiect este să ne ajute să înţelegem bine Evanghelia Domnului Iisus Hristos, să citim şi să învăţăm împreună Biblia“.
La rândul său, pr. prof. Stelian Tofană, a arătat faptul că participanţii au posibilitatea nu doar să asculte, ci să pună şi întrebări. „Creştinii au nevoie de răspunsuri şi trebuie să recunoaştem că în spaţiul ortodox Biblia este mai puţin citită. Trebuie să aducem Biblia la locul ei, trebuie să îi familiarizăm pe oameni cu Biblia pentru că ea cuprinde Cuvântul lui Dumnezeu care dă viaţă. Biblia nu este o carte, este Cuvântul lui Dumnezeu care este nedespărţit de izvorul vieţii, şi anume Iisus Hristos“, a spus pr. prof. dr. Stelian Tofană.