În mijlocul credincioșilor adunați în rugăciune la Catedrala Patriarhală din București în întâia duminică a Postului Nașterii Domnului a poposit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar
Program de formare în domeniul îngrijirilor paliative
În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, 9 noiembrie, în sala „Iustin Patriarhul” a Centrului de formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București a debutat programul de formare „Academia de îngrijiri paliative” pentru personalul care activează în acest domeniu. Cursul este organizat de Fundația „Bucuria ajutorului”.
Prima sesiune științifică în domeniul medical din cadrul programului de formare „Academia de Îngrijiri paliative” a adunat, în format hibrid, fizic și online, medici, oameni de știință, asistenți sociali, personal medical, precum și alte persoane interesate de îngrijirile paliative. În deschidere, conf. univ. dr. Manole Cojocaru, coordonatorul acestui proiect, a explicat că rostul îngrijirilor paliative este de a le ameliora suferința pacienților și de a le îmbunătăți calitatea vieții. De asemenea, Marinela Ivan a prezentat un mesaj de felicitare din partea ambasadorului Confederației Elvețiene în România, Arthur Mattli, pentru toți cei implicați în derularea programului de formare.
În continuare, au avut loc o serie prezentări evidențiindu-se diferite afecțiuni și boli în care se impune administrarea de îngrijiri paliative, metode de realizare a acestui tip de act medical, precum și importanța aspectelor complementare în îngrijirea paliativă, pe lângă tratamentul medical, precum asistența spirituală sau socială.
Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București, ne-a vorbit despre necesitatea acestui program de formare pentru personalul care activează în domeniul îngrijirilor paliative: „În cadrul proiectului vom avea prilejul să primim oameni specializați în cadrul îngrijirilor paliative, care să poată comunica membrilor comunității informații foarte importante din domeniul medical. Ne dorim ca acest program să continue și să implicăm cât mai mulți specialiști, să aducem studenți de la Facultatea de Medicină, elevi de la Școala postliceală sanitară, care să învețe și să contribuie cu informații acumulate atât la nivel universitar, dar și pentru pacienții care au nevoie de acest tip de îngrijire medicală”.
Sesiunile acestui program de formare se vor desfășura lunar, fiind găzduite de Centrul de formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală.