La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Program de formare pentru preoții recent hirotoniți la Mănăstirea Miclăușeni
În perioada 3-14 iulie 2022, la Centrul social cultural „Sfântul Proroc Ilie” de la Mănăstirea Miclăușeni, județul Iași, s-a desfășurat programul „Formare tineri preoți”, organizat de Sectorul învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de Formare Continuă. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, timp de 11 zile, 16 clerici recent hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor au participat la cea de-a zecea ediție a programului special creat pentru tinerii preoți.
Noutățile acestei ediții au fost cele trei direcții spre care s-au îndreptat majoritatea temelor abordate la aceste ateliere de formare: duhovnicească, familială și administrativă.
Direcția duhovnicească a fost trasată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhim. Hrisostom Rădășanu, pr. prof. Viorel Sava, pr. Bogdan Racu și pr. Răzvan Ionescu.
Direcția familială a vizat viața de familie a preotului, care nu este ferită de anumite pericole. Despre aceste pericole și despre cum să rămână familia un sprijin și un izvor de energie pentru preot, au vorbit psihologul Daniela Duca, maica Sofronia, pr. prof. Ioan Teșu și psihologul Smaranda Buju.
Direcția administrativă a fost prezentată de Ciprian Olinici, consilier patriarhal, pr. Marian Timofte, pr. Claudiu Gheorghiasa, pr. Constantin Sturzu și pr. Andrei Atudori.
„Pentru direcția duhovnicească am rămas încredințat că nu pot fi un duhovnic bun dacă, la rândul meu, nu sunt un ucenic bun. Pentru ghidarea în viața de familie voi ține minte care sunt prioritățile, știind că dacă nu voi avea o relație trainică cu membrii familiei, atunci nici cu credincioșii nu voi avea. Pe direcția administrativă am reținut ca toate lucrările pe care doresc să le fac să le încep cu binecuvântare”, a declarat preotul George Robert Ionescu.