În Parohia Girişul de Criş din Eparhia Oradiei, la Căminul Cultural, a avut loc serbarea de sfârşit de an organizată de copiii Centrului de Nurtury (program de prevenire activă a abandonului şcolar) organizat în cadrul şcolii de Asociaţia „Filantropia“ Oradea a Episcopiei Oradiei, sucursala Girişul de Criş.
Serbarea s-a desfăşurat în cadrul unui program mai amplu organizat de Primăria comunei Girişul de Criş, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la construirea căminului cultural din localitate, în cadrul unui proiect internaţional, cu sprijinul Guvernului Insulei Man, care a fost reprezentat la această manifestare de o delegaţie semnificativă, formată din Juan Watterson, ministrul Afacerilor Interne, Clin Leather, comisar pentru Castletown, funcţie echivalentă celei de primar, Vanda Bridson şi Jamie Kirkham, şef de promoţie la Colegiul King William, instituţie şcolară care a sprijinit, după 1990, cu fonduri şi voluntari atât construirea căminului cultural din Girişul de Criş, cât şi prima renovare a Centrului de zi pentru persoanele afectate de scleroză multiplă din Oradea, aflat în administrarea Asociaţiei „Filantropia“ Oradea. Au fost prezente şi oficialităţi judeţene şi locale, între care Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, părinţi, copii, cadre didactice. Delegaţia din Insula Man a fost primită de copiii de la centrul de nurtury cu un repertoriu de poezii şi cântece româneşti, dar şi britanice, spre surprinderea musafirilor străini.
Voluntari din Europa
În comuna Girişul de Criş, la 15 kilometri de Oradea, un grup de voluntari sufletişti încearcă să ofere sprijin comunităţii de aici prin activităţi de asistenţă acordată familiilor de rromi în vederea integrării sociale a acestora. Demersul principal pe care îl realizează aceşti voluntari se referă la acompanierea şi asistarea copiilor din familiile de rromi, dar şi a copiilor din familii cu risc de marginalizare socială, în vederea prevenirii abandonului şcolar şi integrării şcolare a acestora, ca garanţie a dezvoltării şi adaptării culturale la provocările comunităţii moderne.
Ca urmare a colaborării iniţiate de parohul Petru Fiţ cu organizaţia britanică „Ro-Man-Aid“, la care s-a adăugat sprijinul voluntarilor europeni, peste 27 de copii rromi sunt asistaţi zilnic în cadrul activităţilor şcolare, în vederea deprinderii abilităţilor de educaţie minim necesare pentru integrarea socio-educaţională a acestora. Ajutând cadrele didactice, voluntarii mărturisesc un puternic sentiment filantropic şi spiritual, căci, aşa cum declară Francesca Minelli din Italia, voluntar în cadrul proiectului, „a avea grijă de un copil, de viitorul lui, te face să te simţi oarecum un fel de naş, sau părinte spiritual pentru acest copil“.
Pentru acest sentiment însă, voluntarii europeni investesc luni de muncă zilnică, călătorind cu autobuzul de la Oradea până în comună, începând dimineaţa cu ora 7:00 şi suportând capriciile vremii.
Proiectul s-a dezvoltat în anul 2011 cu finanţarea Fundaţiei „Ro-Man-Aid“, iar în acest an se doreşte ca această metodă pedagogică să fie inclusă ca formă oficială de asistenţă şcolară în şcoală, după o perioadă de pilotare semnificativă a acesteia, în baza parteneriatului dintre Asociaţia „Filantropia“ Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Primăria Girişul de Criş şi Fundaţia „Ro-Man-Aid“.