Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița,
Program duhovnicesc în Postul Mare, la Cluj-Napoca
Credincioşii ortodocşi încep în această perioadă de 40 de zile ale Postului Mare pregătirea duhovnicească pentru Învierea Domnului. În această perioadă, Biserica îi invită pe credincioşi la curăţie sufletească şi trupească prin participarea la Sfintele Slujbe, prin Spovedanie şi Împărtăşanie. Odată cu intrarea în Postul Sfintelor Paşti, la Cluj-Napoca începe şi programul serilor duhovniceşti.
În prima şi ultima săptămână din post, Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Seminarul Teologic Liceal din Cluj-Napoca invită studenţii, elevii şi pe ceilalţi credincioşi, la slujbele speciale ce vor fi oficiate în capelele unităţilor de învăţământ şi în Catedrala mitropolitană din centrul oraşului, unde seara, ierarhi şi profesori, adresează câte un cuvânt de învăţătură.
Primul invitat al serilor duhovniceşti a fost Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a fost prezent duminică, 2 martie, în Catedrala mitropolitană, unde a oficiat slujba Vecerniei şi Pavecerniţei Mici la finalul căreia a rostit un cuvânt de învăţătură. „Lupta noastră cu răul este neîncetată. Numai că într-această luptă trebuie să fim pregătiţi, instruiţi. De aceea, perioada postului ne oferă un asemenea răstimp, în care ne instruim în lupta cu cel rău, pentru că el este şiret, dar şi noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, trebuie să găsim cele mai bune mijloace ca să ne luptăm cu el“, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Ierarhul a adăugat că Biserica pune la îndemâna credincioşilor mai multe modalităţi de a birui, iar printre acestea, unul dintre cele mai importante este rugăciunea.
O anumită rugăciune este specifică Postului Mare, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, foarte profundă şi cuprinzătoare, pentru că parvine de la un sfânt al Bisericii, care s-a instruit în acestă luptă cu răul, a biruit şi a lăsat în scris modul în care creştinii pot deveni ostaşi instruiţi, ostaşi ai lui Hristos, biruitori în lupta cu cel rău, a subliniat ierarhul.
„Să încercăm ca duhurile întunecate să le izgonim, iar apoi, duhurile cele luminate să ni le facem proprii nouă, pentru ca atunci când va veni luminata zi a Învierii şi când vom auzi cu toţii chemarea «Veniţi să primiţi Lumină», deja sufletele noastre să fie pregătite pentru a primi lumina Învierii Domnului“, a mai spus IPS Mitropolit Andrei.
Luni seara, în mijlocul tinerilor teologi s-a aflat Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care, de asemenea, după slujba Pavecerniţei Mari şi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, oficiate în Catedrala mitropolitană, a adresat celor prezenţi îndemnuri duhovniceşti la început de post.
Slujbe şi cuvinte de învăţătură
Programul săptămânii duhovniceşti organizate de şcolile teologice clujene va continua în fiecare dimineaţă cu oficierea unor slujbe speciale în capela noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă de pe strada „Episcop Nicolae Ivan“ şi în capela Seminarului Teologic Ortodox din Piaţa Avram Iancu. Apoi, în fiecare seară, în Catedrala mitropolitană, ierarhi, preoţi profesori şi invitaţi susţin cuvinte duhovniceşti la început de post.
În această seară, în Catedrala mitropolitană va fi prezent la slujba Pavecerniţei Mari şi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, părintele Nicolae Feier din Bistriţa care va adresa la final un cuvânt duhovnicesc. Mâine, 5 martie, tinerii teologi şi elevii seminarişti vor asculta cuvintele duhovniceşti ce vor fi rostite de părintele Marcel Andreica de la Parohia „Sfântul Dumitru“ din Floreşti.
Joi, 6 martie, va fi oficiată de la ora 18:00 în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, slujba Pavecerniţei Mari şi Canonul Sfântului Andrei Criteanul, la finalul cărora va rosti un cuvânt de învăţătură pr. prof. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, invitatul tinerilor de la ASCOR filiala Cluj-Napoca la serile duhovniceşti organizate în Postul Mare.
În aceeaşi seară, de la ora 20:00, pr. Vasile Mihoc va purta un dialog cu tinerii, în amfiteatrul Facultăţii de Chimie din Cluj-Napoca.
Vineri, 7 martie, de la ora 15:00, în capela Seminarului Teologic Ortodox, va fi oficiată Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite. Tot vineri, de la ora 7:45, în capela Campusului Universitar „Nicolae Ivan“ va fi oficiată slujba Ceasului al IX-lea, iar seara de la ora 19:30 va fi săvârşită slujba Pavecerniţei Mici.
Săptămâna duhovnicească organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi Seminarul Teologic, în prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, se va încheia sâmbătă, 8 martie, cu slujba Vecerniei Mari, oficiată de la ora 18:00 în capelele unităţilor de învăţământ teologic din municipiu.