„Marșul pentru viață” a fost organizat sâmbătă, 29 martie, în mai multe localități din Arhiepiscopia Iașilor. Tema ediției din acest an a fost „Fiecare om contează”. La Iași, un număr
Program eparhial dedicat Anului centenar în Eparhia Caransebeșului
În 2025, Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al 20-lea, Episcopia Caransebeșului a demarat marți, 18 februarie, un program eparhial în care sunt implicați toți clericii din județul Caraș-Severin.
Mai multe întâlniri vor avea loc de-a lungul anului, ce vor cuprinde o slujbă bisericească, după care vor fi prezentate referate pe teme legate de Anul omagial și comemorativ, dar și subiecte locale ce vor sublinia viața bisericească în cei 160 de ani de la înființarea Episcopiei Caransebeșului (1865-2025).
Prima întrunire din această serie s-a desfășurat în Parohia Teregova, județul Caraș-Severin, cu preoții Cercului pastoral-misionar Valea Timișului, la care a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
În Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Teregova a fost oficiat un Te Deum cu participarea tuturor clericilor cercului, după care părintele Nicolae Lupulescu de la Parohia Sadova Veche a susținut o cuvântare având ca temă „Simbolul de credință. Paternitatea și pronia lui Dumnezeu”.
În continuare, la Căminul cultural din localitate au fost prezentate trei referate: „Noţiunea de «autocefalie» în viața Bisericii Ortodoxe”, susținut de părintele Cătălin Găină de la Parohia Ilova; „Anul 1865 - înființarea Episcopiei Caransebeşului - factor determinant în istoria eclezială din Banat”, prezentat de părintele Ioan Smultea din Parohia Teregova; și referatul „Rolul şi lucrarea duhovnicului în viața Bisericii”, expus de Stelian-Laurențiu Georgescu de la Parohia Vălișoara.
„Astăzi a debutat acest program eparhial în Episcopia Caransebeșului și vom continua reuniunile pe cercuri pastoral-misionare și în celelalte 9 locații până în luna octombrie, astfel încât toți preoții din episcopia noastră să poată avea intervenții în cadrul acestor cercuri, pentru a ne putea îmbogăți, atât din punctul de vedere al cunoștințelor istorice, cât și din punct de vedere spiritual. Vorbim în acest an și de lucrarea părinților și mărturisitorilor din perioada comunistă, și suntem datori și noi în secolul al 21-lea să mărturisim dreapta credință și să încercăm să-i ducem pe credincioșii noștri pe calea mântuirii, atât prin slujirea Sfintei Liturghii și prin slujirea celorlalte rânduieli bisericești, însă și prin tot ceea ce înseamnă Taina Spovedaniei”, a afirmat Părintele Episcop Lucian la finalul întâlnirii.
În încheiere, au avut loc discuții și comentarii pe marginea referatelor, dezbaterea problemelor pastorale din unităţile parohiale ale Cercului pastoral-misionar Valea Timișului, precum și comunicarea unor hotărâri ale autorităţilor bisericești.