Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Programă nouă la religie pentru clasa pregătitoare
Comisia de lucru a Patriarhiei Române pentru elaborarea noilor programe la disciplina religie s-a întâlnit zilele acestea la Centrul social "Casa Spiridonia" din Capitală. Cu această ocazie s-a definitivat programa la religie pentru clasa pregătitoare care va fi introdusă din anul şcolar 2012-2013.
Noua Lege a educaţiei prevede ca din anul şcolar 2012-2013 să fie introdusă o nouă clasă, denumită clasa 0 sau pregătitoare, care va precede actuala clasă întâi din planul de învăţământ. Această modificare presupune ca pentru disciplina religie să fie întocmită o nouă programă pentru copiii care vor intra de la toamnă în această nouă clasă. Comisia de lucru a Patriarhiei Române s-a întâlnit în zilele de 16 şi 17 ianuarie şi a elaborat noua programă cerută la disciplina religie pentru clasa pregătitoare. Părintele Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal la Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, ne-a spus: "În conformitate cu Legea educaţiei, care prevede ca din anul 2012-2013 să funcţioneze această clasă pregătitoare, se va lucra şi la modificarea tuturor programelor analitice la religie pentru clasele I-XII, lucru ce se va întâmpla pe parcursul anului 2012". Comisia de lucru a căutat ca prin noua programă şcolară să nu mai fie pus accentul pe învăţarea unor noţiuni, ci caracterul orelor de religie să aibă un aspect formativ şi educativ în edificarea unor caractere creştine. "În noua programă s-a urmărit renunţarea la perspectiva scolastică. Am încercat să eliberăm acele lucruri care încarcă memoria copiilor şi dorim să punem accent pe formare, şi nu atât de mult pe informare. Profesorii de religie trebuie să formeze deprinderile creştine, caracterul creştin, prin inducerea dragostei faţă de Dumnezeu, faţă de Biserică. De asemenea, trebuie să le formăm copiilor deprinderile în relaţiile cu părinţii, în relaţiile cu semenii, în relaţie cu creaţia, cu natura", a precizat părintele Constantin Pătuleanu. Potrivit legii, în clasa pregătitoare sunt înscrişi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar. Clasa pregătitoare se organizează în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, acreditate sau autorizate. Întâlnirea, convocată de Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei, a reunit reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dar şi specialişti în educaţie de la mai multe instituţii teologice din ţară. "Programa la religie la clasa pregătitoare, care va intra în vigoare în septembrie 2012, are ca tema majoră: "Dumnezeu este cu noi prin descoperire şi iubire". Ulterior aprobării acestei programe, Patriarhia Română va propune noi programe la religie şi pentru celelalte clase, în condiţiile în care, conform art. 16, alin. 1 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, un elev poate încheia parcursul şcolar în clasa a IX-a ("învăţământul general obligatoriu este de 10 ani şi cuprinde învăţământul primar şi cel gimnazial"), ceea ce presupune o nouă viziune unitară asupra programelor la religie", a arătat diac. George Jambore, inspector pentru disciplina religie în cadrul Sectorului Teologic-educaţional al Patriarhiei Române.