De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Programul hramului de toamnă al Paraclisului Catedralei Naționale
Paraclisul Catedralei Naționale își cinstește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, pomenit pe 13 noiembrie. Cu prilejul sărbătoririi hramului de toamnă al lăcașului de închinare, zilele acestea se desfășoară un bogat program liturgic, la care iau parte numeroși credincioși.
Racla cu un fragment din sfintele sale moaște, aflată în patrimoniul sacru al paraclisului, a fost purtată sâmbătă dimineață în procesiune și așezată apoi spre închinarea credincioșilor în baldachinul frumos împodobit din pridvorul lăcașului. „Duminică, va fi săvârșită de la ora 08:00 slujba Utreniei, iar de la ora 09:15 Sfânta Liturghie. După amiază, va începe cinstirea Sfântului Ioan Gură de Aur cu slujba Privegherii, care va fi săvârșită de la ora 17:00. Luni, în ziua prăznuirii sfântului ocrotitor, la 08:00 va fi oficiată slujba Aghesmei mici, apoi Acatistul Sântului Ioan Gură de Aur, și de la ora 09:15 Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. În după-amiaza zilei de luni, 13 noiembrie, vom încheia această sărbătoare dedicată cinstirii Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur cu Paraclisul în cinstea lui, de la ora 19:00, și introducerea în biserică a raclei cu moaștele sale”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele Ion Dragomir, consilier patriarhal.
Fragmentul din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur se află la Paraclisul Catedralei Naționale din anul 2011. „Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au ajuns în România în anul 1997, aduse atunci de cardinalul de Florența Silvano Piovanelli. Racla în care aceste sfinte moaște sunt așezate a fost confecționată în anul 2007 prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, atunci când s-au împlinit 1.600 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh. Pentru o perioadă, din anul 2007 și până în 2011, racla a fost așezată în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Biserica «Sfânta Ecaterina», pentru ca în anul 2011, la data de 24 octombrie, racla sa fie așezată, până în prezent, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului”, a mai spus părintele consilier patriarhal.