În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Programul „Prima casă“ s-ar putea transforma în „Noua casă“
Programul „Prima casă“ a fost unul de sprijin, dar nu poate continua în aceste condiţii. „Trebuie să vedem ce se poate face cu banii respectivi pentru a se încuraja achiziţiile de construcţii noi, nu trebuie să susţinem la nesfârşit doar piaţa veche“, a declarat Irina Constantinescu, reprezentantul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Valoarea finanţărilor acordate prin programul „Prima casă“ a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari, rata de default fiind în prezent de 0,1%, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri în valoare de 572 milioane de euro, potrivit datelor Fondului de Garantare.
În 2013 au fost depuse 6.000 de cereri, valoarea finanţării fiind de 210 milioane de euro. În 2012, cererile depuse au totalizat 1,01 miliarde de euro, pentru 27.000 de dosare, conform datelor prezentate miercuri de Irina Constantinescu, director coordonator Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), relatează Agerpres. Ea a arătat că Fondul primeşte circa 100 de dosare pe zi.
Referindu-se la posibilitatea modificării programului „Prima casă“ în „Noua casă“, Constantinescu a arătat că Fondul a recomandat în cadrul consultărilor care vizează acest program să se aibă în vedere încurajarea achiziţiilor de construcţii noi.
„Acest program a fost unul de sprijin, dar nu poate continua în aceste condiţii. Trebuie să vedem ce se poate face cu banii respectivi pentru a se încuraja anumite sectoare, nu trebuie să susţinem la nesfârşit doar piaţa veche“, a adăugat reprezentantul Fondului.
Potrivit datelor FNGCIMM, ponderea imobilelor noi (construite după 2008) a crescut de la mai puţin de 30% în primii ani la 34% în 2012. În funcţie de numărul de camere, preponderent au fost achiziţionate prin program cel cu 2 camere (51% pe total program), urmate de cele cu 3 camere. Circa 70% dintre beneciari au vârste de 25-35 de ani, fapt care ţine de eligibilitatea de a contracta un credit pe 30 de ani. La acest capitol se remarcă o scădere în ultimul an a ponderii persoanelor sub 25 de ani care accesează un credit prin „Prima casă“, ceea ce arată că tinerii au acces mai greu la creditare şi nu reuşesc cu veniturile pe care le au să acceseze un împrumut bancar.
Beneficiarii programului „Prima casă“, aplicat din anul 2009, sunt persoanele care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nici o locuinţă sau care deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp.