De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Programul proclamării canonizării Mitropolitului Varlaam al Moldovei
În perioada 28-30 august 2007, vor avea loc o serie de evenimente care marchează proclamarea solemnă a canonizării Mitropolitului Varlaam al Moldovei.
Astfel, marţi, 28 august 2007, la Centrul Social-Cultural „Sf. Paisie de la Neamţ“ va avea loc colocviul „Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei - slujitor al credinţei şi culturii creştine“. A doua zi, începând cu ora 9:30, la Mănăstirea Secu se va oficia Sfânta Liturghie, după care, de la ora 12:00, va avea loc proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ierarh Varlaam. Joi, 30 august, în ultima zi a manifestărilor, se va oficia prima Sfântă Liturghie arhierească de prăznuire a Sf. Ierarh Varlaam. Slujba va fi oficiată la Mănăstirea Secu de la ora 9.30. Peste 15.000 de credincioşi sunt aşteptaţi să participe, miercuri, la slujba de canonizare a mitropolitului Varlaam, la Mănăstirea Secu. Aproape 150 de persoane, călugări şi mireni au început de luni pregătirile pentru evenimentul la care va participa şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, precum şi miniştri ai actualului guvern. În curtea mănăstirii, au fost amplasate deja mai multe corturi militare pentru pelerinii care vor veni la Secu încă de marţi şi vor înnopta acolo. Un alt cort, de peste 700 de metri pătraţi, a fost amenajat ca sală de mese. Călugării vor pregăti circa 5.000 de porţii de mâncare de post, care va include supă de roşii, ardei umpluţi şi cozonac. În faţa bisericii, a fost amenajată o scenă pe care va avea loc slujba religioasă ce va fi condusă de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Daniel, cel ce deţine şi prerogativele, în regim de interimar, ale patriarhului României. La Mănăstirea Secu, se află moaştele mitropolitului Varlaam (1585-1657), dar şi „Cazania“, cartea fiind o traducere în română, a Evangheliei învăţătoare a patriarhului Constantinopolului, Callist.