Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Proiect catehetic dedicat Crezului Ortodox
Parohia Balta Albă din Capitală, în parteneriat cu Asociaţia "Faptele Credinţei", a organizat în perioada 6 iunie-18 iulie proiectul catehetic "Simbolul de credinţă - esenţa învăţăturii creştine". Ieri, proiectul a ajuns la final, iar participanţii au fost premiaţi.
Proiectul catehetic "Simbolul de credinţă - esenţa învăţăturii creştine" s-a desfăşurat duminical în biserica Parohiei Balta Albă cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sfântul Corneliu Sutaşul" şi a fost dedicat Anului omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti. Seminariile au fost moderate de părintele paroh Vasile-Cristian Niţă, care a explicat credincioşilor fiecare articol din Crez. Au participat în mod constant 30 de credincioşi de toate vârstele, care au dorit să înţeleagă mai bine învăţătura de bază a Bisericii Ortodoxe. "Implementarea unui astfel de proiect era necesară deoarece mulţi dintre credincioşii noştri, deşi cunosc Simbolul de credinţă, nu îl înţeleg deplin şi se arată preocupaţi de acest lucru. În cadrul proiectului, li s-a explicat că Simbolul de credinţă niceo-constantinopolitan este cea mai importantă mărturisire de credinţă a Bisericii. În această mărturisire se fixează şi precizează credinţa Bisericii pentru apărarea vieţii în Hristos. Mărturisirea credinţei în Sfânta Treime şi în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu-Întrupat, are o însemnătate fundamentală pentru viaţa Bisericii şi a fiecărui creştin în parte. Biserica şi-ar pierde identitatea ei dacă nu ar mărturisi limpede acum sau în viitor această credinţă", ne-a spus părintele paroh Cristian Niţă. Credincioşii s-au arătat interesaţi de programul catehetic, unii pentru a învăţa, alţii pentru a aprofunda. Chiar dacă activitatea în sine a fost una didactică, proiectul a avut un aspect non-formal deoarece s-a desfăşurat în mare parte sub forma unor discuţii libere între participanţi. Fiecare credincios a avut posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere sau să ceară lămuriri acolo unde a întâmpinat dificultăţi de înţelegere. Ieri, proiectul a ajuns la final. În cadrul festivităţii de premiere, ce a avut loc în biserica parohială, parohul Vasile-Cristian Niţă a înmânat fiecărui credincios diploma de participare şi câte o icoană a Sfintei Treimi. În perioada următoare, activităţile catehetice vor continua printr-o şcoală duminicală. Vor fi abordate aspecte doctrinare şi practice şi se va pune mare accent pe dimensiunea socială a Bisericii. Noul proiect îşi propune să ofere răspunsuri la provocările societăţii.