Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Proiect catehetic şi social-filantropic la Făgăraş
Parohia Făgăraş II, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Ovidiu Densusianu“ şi Colegiul Tehnic „Aurel Vijoli“, din municipiul Făgăraş, au desfăşurat zilele trecute Proiectul „Euharistie şi Martiriu, lumină a Ţării Făgăraşului“. Grupuri de elevi din Făgăraş au ajutat mai multe familii nevoiaşe, au aflat mai multe despre Sfânta Spovedanie şi Sfânta Euharistie şi au studiat viaţa Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Mai mulţi elevi de la şcoala specială din cadrul colegiului amintit au confecţionat la atelierele proiectului obiecte precum puişori din material textil, figurine din gips şi felicitări. Aceste obiecte realizate manual au fost vândute de colegii lor de la învăţământul gimnazial la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Făgăraş. Credincioşii au avut posibilitatea să admire şi o expoziţie de desene legate de viaţa domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a familiei sale.
„Cu banii strânşi în biserică, elevii şi profesorii însoţitori au cumpărat alimente şi fructe, pe care le-au oferit mai apoi unor familii nevoiaşe, cu mulţi copii. Copiii au adus o bucurie în inimile primitorilor, iar mulţumirea sufletească a micilor dăruitori a fost pe măsură“, ne-a spus protopopul de Făgăraş I Marcel Dobrea, paroh la biserica amintită.
Modele de vieţuire creştină
Tot în cadrul aceluiaşi proiect, la Colegiul Tehnic“Aurel Vijoli“ s-a desfăşurat încă o activitate religios-culturală. În capela şcolii, un sobor de preoţi a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, iar la momentul potrivit, s-au împărtăşit mai mulţi elevi şi cadre didactice. În cuvântul de învăţătură, protopopul Marcel Dobrea a vorbit despre importanţa Spovedaniei şi Împărtăşaniei şi a menţionat că manifestarea are loc sub semnul Anului Sfintei Euharistii şi a Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
La simpozionul care a urmat, elevi şi profesori de la liceele din oraş au dezbătut tema „Sfinţii Brâncoveni, modele de vieţuire creştină“. Două grupe de elevi au prezentat cu ajutorul mijloacelor media pe mucenicii pătimitori. Prezentarea a fost făcută din punct de vedere istoric şi cultural, iar profesoara Ileana Pandrea a subliniat aspecte din viaţa religioasă a mucenicilor.
În final, s-a dezvoltat subiectul „Euharistie şi Martiriu: Sfinţii Brâncoveni, modele de vieţuire creştină“, titlu care a dat numele proiectului de la Făgăraş.
„S-a remarcat, în prelegeri, că Sfinţii Brâncoveni constituie modele adevărate pentru tinerii de azi, care au atâta nevoie de modele în viaţă. De asemenea, s-a arătat că este meritoriu faptul că tinerii elevi pot fi preocupaţi de un asemenea subiect“, ne-a mai spus părintele Dobrea.
Simpozionul a mai scos în evidenţă actualitatea martiriului Sfinţilor Brâncoveni, în legătură cu persecuţiile îndurate de creştinii de azi în ţări ca Siria, Africa de Sud, Coreea de Nord, Iran, Irak etc. Amintim că municipiul Făgăraş şi întreaga Ţară a Făgăraşului se află sub ocrotirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, pentru că aici se află două mari ctitorii ale acestora, Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus şi Biserica „Sfântul Nicolae“ din oraş.