Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Proiect cultural nou în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei
Noul proiect „Seri culturale” al Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a fost lansat sâmbătă, 4 iulie 2020. La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, medicul Valeriu Gavrilovici, scriitorul Mihai Gheorghiu, precum şi alţi invitaţi de seamă.
Activitatea culturală în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, coordonată de Sectorul cultural-educaţional al eparhiei, este susţinută de numeroase asociaţii care funcţionează cu binecuvântare chiriarhală. Între acestea, Asociaţia Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a desfăşurat o activitate susţinută în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă, organizând săptămânal proiecte culturale on-line. Cel mai nou proiect al asociaţiei, lansat la sfârşitul săptămânii trecute şi intitulat „Seri culturale”, are ca obiectiv principal creșterea nivelului de conștientizare în rândul tinerilor a nevoii de aprofundare a elementelor definitorii pentru cultura și civilizația românească, se arată pe arhiepiscopiabzvn.ro.
Proiectul a fost deschis cu conferința „Sfântul Ștefan cel Mare, model al curajului românesc”. Gazda evenimentului, Ana Săcrieru, președinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe, a prezentat motivele alegerii acestei teme, și anume prăznuirea de către creștinii ortodocşi din România, în data de 2 iulie, a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, respectiv necesitatea apelului la curaj și la atitudini înțelepte în fața fricii, ca urmare a stării medicale actuale, Sfântul Ștefan cel Mare fiind un astfel de model.
În continuare, medicul Valeriu Gavrilovici, lector universitar la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, a vorbit despre curajul pe care trebuie să îl aibă un doctor în exercitarea profesiei sale, afirmând că această virtute este în directă legătură cu credinţa în Dumnezeu. De asemenea, scriitorul Mihai Gheorghiu, directorul general adjunct al Muzeului Țăranului Român, a vorbit despre nevoia de a recurge la modele de curaj, la care trebuie să ne întoarcem dacă vrem să asigurăm supraviețuirea noastră ca popor și țară.
În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a mulțumit invitaților și și-a exprimat speranța că noul proiect adresat tinerilor va avea roadele scontate: „Comuniunea se trăiește privindu-ne în față unii pe ceilalți, nu stând ascunși în casele noastre. Aceasta a fost pentru mine cea mai mare durere, iar ceea ce trăiesc acum este îngrijorare. Provocările pe care le trăim sunt din ce în ce mai cumplite și se pare că noi nu suntem destul de puternici. De aceea, se cuvine să ne hrănim mintea și sufletul cu modele ale sfinților precum Ștefan cel Mare”.