Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Proiect dedicat Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în Eparhia Romanului şi Bacăului
În contextul Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului organizează, în perioada 1 octombrie-15 noiembrie 2014, proiectul socio-educaţional „Sfinţii Martiri Brâncoveni - martori şi mărturisitori“.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Sectorul social-filantropic şi misionar al Eparhiei Romanului şi Bacăului implementează, în perioada 1 octombrie-15 noiembrie 2014, proiectul socio-educaţional „Sfinţii Martiri Brâncoveni - martori şi mărturisitori“. Acesta a debutat pe 10 octombrie, la Şcoala Generală „Spiru Haret“ din Bacău şi la Şcoala Generală „Mihai Drăgan“ din Bacău şi va fi realizat de către Fundaţia „Episcop Melchisedec“ - filiala Bacău şi Parohia Ortodoxă Lazaret, în parteneriat cu Primăria Bacău şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău. Activităţile propuse pentru acest simpozion sunt derulate prin implicarea preoţilor din parohiile municipiului Bacău, precum şi a profesorilor de la catedrele de religie, istorie, artă şi informatică de la şase şcoli generale. „În fiecare instituţie de învăţământ în care se va implementa proiectul, va avea loc o activitate de lansare a acestuia. A doua etapă a acestui proiect socio-educaţional va consta într-o întâlnire cu elevii pe tema Tainei Spovedaniei şi Tainei Împărtăşaniei. Cea de a treia etapă a simpozionului va consta în jurizarea concursului de poezie, eseuri sau picturi, având la bază cele trei teme abordate, astfel încât vor fi selectate cele mai bune trei lucrări realizate din fiecare secţiune, pentru a fi premiate la sfârşitul simpozionului“, a menţionat pr. Eugen-Ciprian Ciuche, consilier la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Tablourile şi picturile realizate de către elevi vor fi expuse la Muzeul de Istorie din Bacău, la Biblioteca Judeţeană din Bacău, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, la Protoieria Bacău, precum şi în parohii. O activitate inedită va fi reprezentată de organizarea unui concurs multimedia în cele 14 instituţii participante, intitulat „File de pateric“ şi susţinut la nivelul catedrelor de informatică. Festivitatea de încheiere a simpozionului omagial judeţean se va desfăşura la Teatrul de Vară „Radu Beligan“ din Bacău şi va consta în susţinerea unui spectacol prin intermediul companiei de teatru „Civic Art“ din Bucureşti.