În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea
Proiect educațional cu copii din Vălenii de Munte
La începutul vacanței de vară, Protoieria Vălenii de Munte a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat o excursie pentru un grup de aproximativ 50 de copii de la parohiile din cuprinsul protoieriei. Beneficiarii excursiei au fost participanți la activitățile desfășurate în cadrul concursului „Unirea: libertate şi unitate”, derulat de Patriarhia Română la nivelul întregii țări. Excursia a fost tematică, dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. „Protoieria Vălenii de Munte a organizat, începând de luni, 19 iunie, o excursie pentru toți copiii implicați în concurs, drept răsplată, dar și pentru că o excursie este o formă educațională complementară educației formale. De aceea, scopul proiectului nostru este de a cultiva în sufletul copiilor dragostea față de țară și de Biserică, iar în acelaşi timp, de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiționale și al afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale”, a declarat părintele protoiereu Mihail Peneș.
Grupul de copii a fost însoțit de părintele Rafael Tănase, ca reprezentant al Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români, filiala Vălenii de Munte, și de profesorii de religie implicați în concurs.
În prima zi, copiii au vizitat Mănăstirea Caraiman, Cetatea Râșnov, Castelul Bran și, ca o surpriză, ziua s-a încheiat prin vizitarea zonei de agrement şi a muzeului în aer liber DINO PARC, situat în apropiere de Cetatea Râşnov. Copiii au fost găzduiți la Colegiul Agricol din Prejmer, prin grija părintelui Sorin Șerban, protopop de Săcele, județul Brașov, Arhiepiscopia Sibiului.
A doua zi, copiii au avut posibilitatea de a participa la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de părintele protoiereu Sorin Șerban în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Prejmer. După Sfânta Liturghie, excursia a avut și obiective culturale, printre care amintim prima școală românească, și anume cea din Șcheii Brașovului, și cetatea medievală țărănească din Prejmer.