„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Proiect educaţional desfășurat de Seminarul Teologic din Slobozia
Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Ialomiţa, organizează din luna iunie până în luna noiembrie a acestui an proiectul educaţional „Credinţă şi unitate”. Acest proiect, prin acțiunile pe care le desfășoară, este adresat preoților, profesorilor de religie și elevilor de gimnaziu și liceu, iar scopul este „cultivarea sentimentului identității naționale și a respectului față de istoria și credința poporului român în rândul elevilor prin organizarea, în comun, a unor acţiuni culturale şi educaţionale dedicate Marii Uniri de la 1 decembrie 1918”, potrivit site-ului Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia.
Prima acțiune a proiectului educațional „Credinţă şi unitate” este concursul tematic dedicat Marii Uniri, intitulat „Lecţia de istorie”. Acesta este structurat pe două secţiuni: învăţământ gimnazial cu tema „Personalităţi laice ale Marii Uniri” şi învăţământ liceal cu tema „Clerici ortodocşi implicaţi în Unirea cea Mare”. Participanții vor alcătui pe o coală A4 un eseu în care să evoce o personalitate implicată în înfăptuirea Marii Uniri. Lucrările trebuie să fie trimise până în data de 1 octombrie 2018. A doua acțiune este o excursie de studiu, din perioada 20-21 octombrie 2018, la care vor participa elevi seminarişti cu rezultate bune la învăţătură şi copii din grupurile de cateheză parohiale, din clasele a VII-a şi a VIII-a. A treia acțiune a proiectului este simpozionul naţional dedicat Marii Uniri, intitulat „Credinţă şi unitate naţională”, preconizat pentru data de 12 noiembrie 2018, la Centrul social al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.
De asemenea, preoții și profesorii de religie sunt invitați să participe la una dintre secțiunile concursului dedicate omagierii unității de credință și de neam, și anume „Unitatea credinţei”, prin reliefarea temelor teologice, şi „Unitatea neamului”, prin tratarea unor teme istorice legate de evenimentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Lucrările trimise vor fi cuprinse în volumul omagial „Credinţă şi unitate naţională”. Mai multe detalii despre acest proiect educațional sunt postate pe site-ul http://seminarulteologicslobozia.ro/evenimente/266-invitatie-la-proiect.html.