Miercuri, 20 noiembrie, sărbătorirea Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul a fost prilej binecuvântat pentru soborul ierarhilor, al preoților și diaconilor, dar și pentru mulțimea pelerinilor prezenți la
Proiect Erasmus+ implementat de Federația Filantropia a Patriarhiei Române
În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, Federația Filantropia a Patriarhiei Române a desfășurat, în perioada 13-17 martie, o activitate de formare a lucrătorilor cu bătrânii în domeniul incluziunii sociale, având ca temă îmbătrânirea activă și dobândirea cunoștințelor digitale de bază. A fost a treia activitate principală din cadrul proiectului european cu finanțare nerambursabilă „Adapting to the new”, al cărui grup țintă sunt persoanele vârstnice.
Beneficiarii mobilității Erasmus+ au fost studenți din România și Italia. Cinci studenți din anul întâi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, specializarea Asistență Socială, au participat la această activitate alături de alți cinci studenți din Italia, membri ai Asociației „Forma Mentis”, partenerul italian din acest proiect. Locul de studiu și de practică a fost sediul Complexului social-medical rezidențial pentru persoane vârstnice din Hârja, județul Bacău, aflat în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Administrației Patriarhale și președintele Federației Filantropia, alături de Olivia Bîrdici, coordonatorul de proiecte europene al acestei instituții, și de Alin Stângă, managerul proiectului, au fost prezenți pe parcursul derulării acestei activități la sediul Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”-Hârja, membră a federației. Aceștia le-au oferit cursanților „Manualul pentru conștientizarea și înțelegerea îmbătrânirii active”, realizat în format bilingv de o echipă de practicieni și profesori din România și Italia, echipă coordonată de conf. dr. Monica Alexandru de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București. Cei zece tineri au fost îndrumați de părintele Ilarion Mâță, președinte al asociației de la Hârja și lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, specializarea Asistență Socială, care a fost însoțit de asistentul social principal al asociației, Georgiana Iojă, care s-a implicat în realizarea atelierelor de lucru.
Activitățile desfășurate pe parcursul celor patru zile au fost foarte diverse și au inclus interacțiunea cu vârstnicii rezidenți, cărora participanții le-au prezentat câteva principii pentru a trăi o viață sănătoasă, activă și plină de satisfacții. Activitățile desfășurate în ultimele trei zile au debutat cu sesiune de feedback al zilei anterioare. În ultima zi, cunoștințele teoretice dobândite în cadrul acestui curs au fost evaluate de părintele Ilarion Mâță printr-un test grilă pe care toți participanții l-au absolvit cu notă maximă. Aceștia au primit, din partea Federației Filantropia, certificate de competență și câte o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul.