Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Proiect pentru alegerea viitoarelor meserii
Asociaţia „Vasiliada“, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, participă alături de Fundaţia „Copii în dificultate“ Bucureşti, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională - Argeş şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Voluntari, judeţul Ilfov, la implementarea proiectului „Să sprijinim elevii să înveţe experimentând“.
Programul are ca scop pregătirea elevilor şi dobândirea competenţelor-cheie care să le asigure succesul şcolar şi participarea viitoare pe piaţa muncii. În acest sens au fost organizate mai multe activităţi, menite să familiarizeze beneficiarii cu principalele activităţi din mediul social.
În luna octombrie, 15 copii beneficiari ai Centrului „Aripi de Lumină“ s-au întâlnit cu reprezentanţii magazinului BauMax din Craiova, care le-au vorbit copiilor despre modul de organizare şi funcţionare al unui magazin de bricolaj şi despre responsabilităţile pe care angajaţii le au în cadrul companiei. La Filiaşi, alţi 15 copii care frecventează Centrul de zi „Sfântul Nicolae“ au avut prilejul de a se întâlni cu reprezentanţii Băncii Transilvania, Sucursala Filiaşi. Copiilor le-au fost prezentate activităţile care se desfăşoară zilnic în bancă, fiindu-le descrise pe înţelesul lor câteva dintre cele mai importante operaţiuni bancare. Vizita a avut şi un caracter practic, datorită faptului că micuţii au avut posibilitatea de a-i asista pe angajaţii băncii la realizarea unor operaţiuni bancare simple.
Şi copiii care beneficiază de serviciile Centrului de zi „Sfântul Stelian“ din Lipovu, judeţul Dolj, au avut oportunitatea de a cunoaşte caracteristicile unei noi meserii, datorită vizitei pe care au desfăşurat-o la moara din satul Portăreşti. Lucrătorii din cadrul morii le-au prezentat copiilor utilajele care transformă boabele de grâu în făină, precum şi etapele procesului de morărit.
Un proiect pentru viitor
În judeţul Dolj, activităţile proiectului se desfăşoară în cadrul a trei centre sociale din: Craiova, Lipovu şi Filiaşi, pe o durată de 14 luni. În cadrul acestor centre, 150 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani beneficiază de servicii socio-educative, precum: servicii de educaţie remedială, terapie ocupaţională, consiliere psihologică, orientare şcolară, dar şi consiliere pentru părinţii copiilor în vederea dezvoltării unei relaţii armonioase între copii şi părinţii acestora. „Una dintre activităţile importante prevăzute în proiect este aceea de a facilita accesul elevilor în diferite companii sau întreprinderi din judeţul Dolj cu scopul de a-i familiariza cu mediul profesional, pentru a-şi dezvolta opţiuni personale privind alegerea unei meserii“, a declarat Elena Stănulică, coordonator judeţean al proiectului.
Proiectul „Să sprijinim elevii să înveţe experimentând - program pentru pregătirea elevilor şi dobândirea competenţelor-cheie care să le asigure succesul şcolar şi participarea viitoare pe piaţa muncii“ este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 1 „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere“ - „Acces la educaţie şi formare profesională iniţială de calitate“.