În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Proiect pentru realizarea de publicaţii catehetice în parohiile Arhiepiscopiei Iaşilor
În luna martie a acestui an, preoţi din toate cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor au participat la ateliere de lucru organizate de Biroul de catehizare al eparhiei, pentru implementarea proiectului „Foaia parohială”. Acesta îşi propune să ofere sprijin pentru clerici în realizarea unor publicaţii în parohiile păstorite.
Întâlnirile au fost coordonate de pr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. La întâlnirile organizate la Iaşi, Botoşani, Paşcani şi Târgu Neamţ au fost invitați pr. Marius Ionuț Tabarcea, responsabil de catehizare în Protopopiatul Pașcani, și Lucian Apopei, membru în colectivul fondator al „Ziarului Lumina”.
Fiecare întâlnire a fost împărţită în trei secţiuni. În prima parte, preotul Bogdan Racu a prezentat un scurt istoric al presei religioase din Moldova, încheiat cu o situaţie la zi a foilor parohiale existente în Arhiepiscopia Iaşilor. S‑a evidenţiat experienţa unor comunităţi parohiale de unde preoţii se pot inspira în realizarea propriei publicaţii. „Sesiunea de lucru privind foile parohiale ca instrument de catehizare este o nevoie care a venit din practică, pentru că preoții, unii dintre ei editând un astfel de material, au simțit nevoia să‑și îmbunătățească această activitate, iar alții au simțit nevoia să înceapă acest demers și au cerut sprijin. Aceste întâlniri de formare îi poartă pe participanți nu doar într‑un mod teoretic, cât mai ales într‑un mod practic, prin istoria publicațiilor bisericești din Moldova, prin parcurgerea unor noțiuni de jurnalistică elementară pe care fiecare preot trebuie să le cunoască și să le aplice”, ne‑a relatat părintele Bogdan Racu.
În partea a doua a întâlnirilor, jurnalistul Lucian Apopei a expus modul cum trebuie realizată o publicaţie, pornind de la atributele acesteia, elementele pe care trebuie să le conţină o foaie parohială, etapele realizării ei, precum şi îndrumări privind redactarea materialelor publicate. „Receptivitatea preoţilor în aprofundarea cunoştinţelor legate de modul cum se realizează o publicaţie a fost pentru mine impresionantă. Numărul mare al participanţilor, întrebările adresate, reacţiile obţinute după aceste întâlniri indică o nevoie în această zonă. Faptul că noi nu încheiasem încă toate şedinţele programate, iar din urmă primeam solicitări de a consulta ceea ce preoţii deja realizaseră la numai o zi sau două după întâlnire arată şi un interes deosebit”, a spus Lucian Apopei.
Fiecare din cele 7 întâlniri organizate a cuprins şi o latură practică. Preotul Marius Ionuț Tabarcea, editorul foii parohiale „Viaţa Creştină”, timp de 11 ani, în Parohia Poieniţa, şi al foii parohiale „Bucuraţi‑vă!”, din Parohia „Înălţarea Domnului”-Paşcani, a realizat împreună cu preoţii participanţi mai multe machete ale foilor parohiale în programe computerizate de grafică şi design. „În cadrul întâlnirilor de lucru am prezentat informații despre programul cu care noi edităm materialele catehetice binecunoscute, apoi am pregătit o sesiune de lucru pe un draft de foaie parohială, identificând niște articole pe care le‑am inserat efectiv în publicaţie. Grafica unei foi reprezintă un aspect dificil, întrucât vorbim de aranjarea în pagină, evidențierea anumitor informații, vorbim de abilităţi şi de timp”, a declarat preotul Marius Ionuț Tabarcea.
În cadrul discuţiilor iniţiate la aceste întâlniri, preoţii participanţi s‑au putut consulta în privinţa alegerii unui titlu al publicaţiei pe care doresc să o realizeze, urmărindu‑se în primul rând punerea unui accent deosebit pe caracterul local al acesteia. Pornindu‑se de la nevoia unui astfel de instrument catehetic care este foaia parohială, s‑a ajuns la modul cum aceasta poate să devină, în timp, un instrument de catehizare eficient.