La Parohia Oradea-Vii din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-au aniversat trei ani de când a fost iniţiat proiectul social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“, prin grija părintelui Gheorghe Nemeş. Cu acest prilej, a avut loc o întâlnire festivă dar şi de lucru a Comitetului de susţinere a proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“.
Evenimentul a început cu săvârşirea slujbei Vecerniei, în sobor, şi o rugăciune de mulţumire, oficiate în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, „Biserica Albastră“, cum este îndeobşte cunoscută, şi a continuat la Aşezământul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ al parohiei, unde s-a făcut darea de seamă cu realizările din anul 2013.
Întâlnirea a fost condusă de iniţiatorul şi preşedintele comitetului, Părintele Gheorghe Nemeş, care are şi calitatea de director al sucursalei parohiale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a Asociaţiei „Filantropia“ Oradea. La această întrunire au participat pr. Laurenţiu Lazăr, consilier social-filantropic al Episcopiei Oradiei şi director executiv al Asociaţiei „Filantropia“ Oradea, pr. Adrian Popovici, consilier economic al Episcopiei Oradiei şi preot slujitor la această parohie, Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, şi parohul de la Oradea-Vii, Viorel Samaşca-Nemeş.
Pr. Laurenţiu Lazăr a transmis mesajul de binecuvântare şi felicitare din partea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru munca, dăruirea şi jertfa depusă în desfăşurarea acestui proiect. Protopopul Dorel Octavian Rus a vorbit celor prezenţi despre importanţa activităţii desfăşurate prin intermediul proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“, ce se constituie într-un model de urmat şi pentru celelalte parohii din Protopopiatul Oradea, în promovarea activităţilor de ajutorare a celor aflaţi în suferinţă.
În sprijinul celor cu diferite probleme
Gheorghe Nemeş a prezentat o dare de seamă a tuturor activităţilor desfăşurate în anul 2013, în cadrul proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“, mulţumind PS Sofronie pe binecuvântarea oferită de la început acestui proiect şi sprijinul constant, dar şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi bunul mers al activităţilor filantropice.
Scopul proiectului derulat de parohia orădeană este sprijinirea persoanelor nevoiaşe, cu diferite dizabilităţi, bolnave şi fără posibilităţi. Ajutoarele oferite constau în îmbrăcăminte, mâncare, medicamente, bunuri de folosinţă casnică, cărucioare pentru cei cu dizabilităţi, precum şi sume de bani, toate furnizate acasă la beneficiari de către voluntari din parohie. În plus faţă de anii precedenţi, în 2013 s-a reuşit acordarea a şase burse pentru trei studenţi şi trei elevi, cu rezultate deosebite la învăţătură, dar care nu au parte de ajutor familial.
Serviciile sociale ale Parohiei Oradea-Vii au fost incluse în reţeaua de servicii a Asociaţiei „Filantropia“ a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei şi, astfel, sucursala beneficiază de un cadrul legal, acreditat, care contribuie şi beneficiază de avantajele muncii în reţea de servicii sociale. În comitetul de iniţiativă a sucursalei parohiale activează peste 30 de credincioşi din parohie, dar un număr de peste 100 de credincioşi au răspuns la apelul părintelui coordonator şi a comitetului de iniţiativă. Fondurile de susţinere a proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“ provin din donaţiile credincioşilor din Parohia Oradea-Vii, dar şi de la credincioşii Parohiei „Sfânta Cruce“ din Torino, Italia, cu care parohia orădeană este înfrăţită.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit să convocăm şi în acest an şedinţa Comitetului de susţinere a acestui proiect. În realitate el reprezintă oferirea unei mese calde, zilnic, pentru cei bolnavi şi neajutoraţi, tineri şi vârstnici deopotrivă. Trebuie menţionat că ajutoarele nu sunt oferite doar credincioşilor din parohia noastră, ci şi persoanelor din alte parohii orădene. Anul acesta am reuşit să oferim ajutorul nostru unor persoane suferind de cancer, care au avut nevoie de operaţii şi tratamente. Nădăjduim ca şi în anul ce vine să continuăm să fim de folos semenilor noştri singuri şi neajutoraţi, care nu se pot întreţine şi nu au pe nimeni să îi ajute“, a declarat părintele Gheorghe Nemeş.