La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Proiect social-filantropic în Protoieria Sascut
În parohia băcăuană Conţeşti, Protopopiatul Sascut, păstorită de părintele Ionuţ Constantin Miron, a fost inaugurat luni, 4 noiembrie, un centru de socializare şi petrecere a timpului liber pentru persoanele vârstnice din parohie, informează epr.ro.
Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost părintele Ciprian Eugen Ciuche.
Soborul de slujitori a săvârşit slujba Aghesmei, fiind binecuvântate prin stropire cu apă sfinţită lucrările și activitățile care se vor desfășura în cadrul acestui proiect.
În cuvântul de învăţătură rostit, părintele consilier a evidenţiat necesitatea implicării Bisericii prin reprezentanții săi în activități care să vină în întâmpinarea nevoilor sociale, morale și totodată culturale ale persoanelor vârstnice.
Elevii de la Școala Gimnazială Sascut au susținut în biserica parohiei un moment cultural-artistic, constând în poezii și pricesne bisericești.
În continuarea programului, consilierul parohial Mihai Sandolache a prezentat un referat cu tema „Tradiții răzășești din ținutul Sascutului” (satul cu o sută de fântâni).
Persoanele participante la această activitate denumită `Șezătoarea - suflet din sufletul neamului meu” au împărtășit copiilor amintiri despre obiceiuri străvechi din tradiția culinară țărănească. Simona Pavel, membră a Comitetului parohial, a prezentat un material având ca obiect monografia satului Conțești cu origini răzești, lucrare ce a avut la bază izvoare orale.
Părintele paroh Ionuţ Constantin Miron a prezentat o retrospectivă a lucrărilor desfășurate împreună cu seniorii parohiei pe parcursul celor șase ani de activitate pastoral-misionară. Discuțiile libere ale seniorilor au animat asistența, făcând o anamneză a trăirilor „vârstei celei fericite”, povestind cu nostalgie și umor momente din experiența lor personală și din cultura satului românesc. Întâlnirea seniorilor s-a bucurat și de prezența artistului plastic Georgeta Manea, care și-a exprimat în culori vii și cuvinte necesitatea păstrării filonului viu al sentimentului național autentic românesc. La final au fost binecuvântate și gustate preparatele tradiționale pregătite după rețete vechi de senioarele satului Conțești.