Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Proiect transfrontalier România-Bulgaria
O expoziţie de fotografie reprezentând biserici monumente istorice din judeţele Dolj şi Mehedinţi şi o masă rotundă au fost organizate joi, 19 februarie, la Craiova, în cadrul proiectului „Reţea de turism integrat transfrontalier“ finanţat prin „Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria“. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Proiectul transfrontalier în care este partener şi Arhiepiscopia Craiovei a fost promovat printr-o expoziţie de fotografie la Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie. Evenimentul a cuprins cele mai reprezentative biserici cu valoare de monument istoric din judeţele Dolj şi Mehedinţi care fac parte din proiect împreună cu districtele Vratsa şi Vidin din Bulgaria. Prezent la vernisarea expoziţiei de fotografie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a subliniat necesitatea protejării patrimoniului cultural, condiţie esenţială pentru păstrarea identităţii regionale şi naţionale. „Una din preocupările noastre principale trebuie să fie grija faţă de patrimoniul cultural naţional, având în vedere că el este opera părinţilor noştri, moştenirea pe care ei ne-au lăsat-o şi de aici derivă obligaţia de a ne îngriji de această moştenire. Mai ales că, dacă am fi lipsiţi de aceste creaţii, nu am avea o cronică vie, actuală, a istoriei noastre, am fi precum un copil fără părinţi. Monumentele istorice ţin aşadar de însăşi existenţa noastră istorică, fără de care nu am putea vorbi de păstrarea identităţii regionale şi naţionale“, a spus IPS Irineu.
După vernisajul expoziţiei de fotografie, al doilea eveniment organizat de Arhiepiscopia Craiovei a fost o masă rotundă care a avut loc în sala de conferinţe a Hotelului Bavaria. Aici s-a făcut o prezentare a proiectului şi a rezultatelor acestuia, s-a vizionat un film despre monumentele de patrimoniu din zona transfrontalieră. Au fost prezenţi specialişti în domeniul conservării şi restaurării monumentelor istorice, reprezentanţi ai firmelor care au lucrat în acest domeniu şi ai partenerilor din proiect, respectiv: Arhiepiscopia Craiovei, Consiliul local al oraşului Bechet, Consiliul local al localităţii Bucovăţ, Autoritatea municipală a localităţii Hayredin - Bulgaria şi Fundaţia „Acţiunea Ecologică Română“, care este şi liderul de parteneriat. „Ne dorim prin acest proiect şi credem că am şi realizat până acum cu bune rezultate, o apropiere a cetăţenilor din judeţele Dolj şi Mehedinţi de cetăţenii din districtele bulgare Vratsa şi Vidin prin promovarea patrimoniului natural, cultural şi istoric, tocmai atributele ce definesc turismul integrat transfrontalier“, a precizat Mariana Pasmangia, responsabilul administrativ al proiectului.
Proiectul „Reţea de turism integrat transfrontalier“ este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa prioritară 3, „Dezvoltarea economică şi coeziunea socială prin identificarea şi consolidarea în comun a avantajelor comparative ale zonei“.