De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Proiecte catehetice şi educaţionale în Episcopia Sălajului
În mai multe comunităţi din Episcopia Sălajului au avut loc în această perioadă câteva proiecte catehetice şi cultural-educaţionale dedicate elevilor şi tinerilor. Prin aceste proiecte pentru tineri, responsabilii pentru cateheză ai Episcopiei au implicat tinerii în acţiuni de valorificare şi promovare a colindelor şi a obiceiurilor de Crăciun.
Primul dintre aceste proiecte s-a desfăşurat în perioada octombrie-decembrie 2014, în şcolile sălăjene şi s-a intitulat „Slobozi-ne gazdă-n tindă“. Proiectul a fost coordonat de Episcopia Sălajului şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sălaj, iar ca parteneri au fost Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Scopul proiectului a fost cunoaşterea şi valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti de Crăciun prin respectarea, practicarea şi transmiterea lor generaţiilor actuale şi viitoare.
În cadrul proiectului s-a desfăşurat un concurs pe două secţiuni: colinde şi obiceiuri de Crăciun, în care au fost implicaţi 200 de elevi.
Ca finalitate, la Casa Municipală de Cultură din Zalău, s-a desfăşurat un Festival interjudeţean în care au fost premiaţi elevii din Episcopia Sălajului la cele două secţiuni. Au fost prezenţi şi oaspeţi, precum Ansamblul folcloric al Liceului Tehnologic „Ion Căian Românul“ din Căianu-Mic, judeţul Bistriţa-Năsăud, Ansamblul Şcolii Gimnaziale „Emil Isac“ din Cluj Napoca, Ansamblul Şcolii Gimnaziale Budeşti, judeţul Maramureş, şi Grupul „Trâmbiţa Oaşului“ al Liceului Teoretic din Negreşti-Oaş, judeţul Satu Mare.
„Sosit-a praznicul iară“, la Inău
La Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului“ din Inău s-a finalizat cea de-a V-a ediţie a Proiectului „Sosit-a praznicul iară“, desfăşurat în perioada noiembrie-decembrie 2014. În proiect au fost implicaţi peste 200 de copii, iar la evenimentul de încheiere a fost prezent un mare număr de credincioşi.
După prezentarea făcută de către părintele paroh Claudiu Bene, care a mulţumit sponsorilor implicaţi în proiect, s-a derulat un program artistic şi religios prezentat de părintele Gheorghe Longodor, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Jibou. Au colindat copiii de la grupele de cateheză din parohiile Cristolţ, Jibou I, Daniel Babos, Bălan, Jibou II, Năpradea, Cheud, Gâlgău, Lozna, Valea Loznei şi Inău. Au urmat apoi copiii de la Grupul Şcolar „Octavian Goga“ din Jibou şi de la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Surduc şi nu în ultimul rând copiii de la Grădiniţa din Inău.
La final, părintele Gheorghe Longodor i-a felicitat pe preoţii, profesorii şi copii implicaţi în proiect şi a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educaţia tinerilor şi copiilor. În încheiere, au fost înmânate din partea Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, diplome de merit inginerului Ioan Şandor, epitropul parohiei Inău, primarului Grigore Berinde şi consilierului judeţean Berinde Adrian, pentru sprijinirea financiară a activităţilor catehetice derulate în cadrul eparhiei. Diplome de participare au fost înmânate preoţilor şi dascălilor implicaţi în proiect, iar copiii au fost răsplătiţi cu daruri.
Concert de colinde, la Rus
În Circumscripţia catehetică Ileanda, la biserica din Parohia Rus, condusă de preotul Alexandru Bande, s-a finalizat Proiectul „Răsună blând spre seară, colinde româneşti“, ajuns la ediţia a IV-a. Proiectul a fost realizat printr-un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripţia catehetică Ileanda şi Şcoala Gimnazială din Rus, prin implicarea directoarei Teodor Mureşan. În proiect s-au implicat Parohiile din Circumscripţia catehetică Ileanda, Şcolile Gimnaziale din Rus, Zalha, Letca, Gâlgău, Şimişna şi Liceele Tehnologice din Ileanda şi Surduc.
După oficierea unui Te-Deum, copiii implicaţi în proiect au prezentat un program artistic.
La eveniment au fost prezenţi inspectorul şcolar Claudia Boha, directorii şcolilor partenere în proiect, protopopul de Jibou, Dan Dregan şi stareţa Mănăstirii „Sfânta Maria Rus“, monahia Maria Terheşiu.
Părintele coordonator Alexandru Bande şi directoarea Teodora Mureşan au prezentat fiecare grup de colindători. La finalul activităţii, au fost felicitaţi organizatorii, iar copiii au fost răsplătiţi cu daruri din partea partenerilor de proiect şi a unor sponsori.