În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Proiecte culturale în Episcopia Devei şi Hunedoarei
În Episcopia Devei şi Hunedoarei se desfăşoară azi mai multe evenimente culturale, parte a unor proiecte privind valorificarea bunurilor de patrimoniu şi de prezentare a trecutului parohiilor hunedorene, precum şi a diversificatelor aspecte ale activităţii administrativ-gospodăreşti, pastoral-misionare şi cultural-educative parohiale.
În judeţul Hunedoara se derulează în perioada 15 iunie - 15 noiembrie un proiect cultural intitulat „Inventarierea, evaluarea şi promovarea culturală a bunurilor de patrimoniu din depozitul de icoană şi carte veche de la Orăştie“. Proiectul are ca obiective actualizarea inventarului şi a stării de conservare a bunurilor culturale, precum şi evaluarea şi promovarea culturală, la nivel local şi naţional, a celor mai reprezentative valori de patrimoniu mobil din depozitul Protopopiatului Ortodox Român din Orăştie.
Protopopiatul deţine în prezent 3.170 de bunuri patrimoniale mobile, anume 2.374 de cărţi vechi - 2.013 cu valoare de patrimoniu, tipărite până la 1830, şi alte 384 cărţi cu valoare documentară, tipărite după 1830, şi 756 de icoane, din care 380 icoane pe lemn şi 376 icoane pe sticlă.
Pe lângă îndeplinirea acestor obiective, proiectul, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, s-a concretizat şi prin tipărirea unui album, intitulat „Icoană şi carte veche din judeţul Hunedoara“, tipărit, de curând, în cadrul Editurii Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Acest volum va fi lansat în cadrul vernisajului expoziţiei de icoane şi carte veche cu acelaşi titlu, ce are loc azi, 7 noiembrie, de la ora 13:00, la parterul Palatului „Magna Curia“ din Deva al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane.
Simpozion istorico-teologic la Deva
La Deva are loc azi, 7 noiembrie, un nou simpozion istorico-teologic, intitulat „Parohiile hunedorene - istorie şi actualitate“. Manifestarea, cu caracter naţional, având ca scop prezentarea trecutului parohiilor hunedorene, precum şi a diversificatelor aspecte ale activităţii administrativ-gospodăreşti, pastoral-misionare şi cultural-educative parohiale, se va desfăşura cu începere de la ora 9:00, în clădirea Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara din Deva.
Lucrările vor fi structurate pe trei secţiuni: „Parohiile hunedorene - repere monografice“, „Parohiile zărăndene - repere monografice“, Exigenţe actuale ale pastoraţiei, ale misiunii şi ale slujirii liturgice. La această manifestare participă clerici, profesori de religie şi cercetători din domeniul istoriografic din cuprinsul eparhiei.