Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Proiecte la Biserica „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca
Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca a încheiat, ca în anii şcolari precedenţi, mai multe parteneriate cu unităţi de învăţământ, între care Grădiniţa „Lumea copiilor“, Grădiniţa „Poieniţa“ şi Şcoala „Constantin Brâncuşi“, cu care desfăşoară mai multe proiecte.
La Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, păstorită de pr. Nicolae Buda, Sfânta Liturghie se săvârşeşte în fiecare zi, după sfinţirea demisolului, în 4 septembrie 1994, Sfânta Euharistie fiind inima întregii comunităţi creştine care uneşte sufletele credincioşilor şi duce astfel dincolo de porţile bisericii harul Duhului Sfânt şi învăţătura bisericii întru frăţietate şi iubire. Şi, ca într-o familie mare, purtarea de grijă se răsfrânge asupra tuturor membrilor ei, dar cu deosebire asupra sufletelor copiilor.
Şi în acest an, Parohia „Naşterea Domnului“ a încheiat mai multe parteneriate: cu Grădiniţa „Lumea copiilor“ din Cluj-Napoca, reprezentată de directoarea prof. Pojar Livia, în cadrul căruia se desfăşoară proiectul „Un strop de credinţă“, coordonat de prof. Georgeta Plăcintar; cu Grădiniţa „Poieniţa“ - director Mihaela Cosma, şi cu Şcoala „Constantin Brâncuşi“ - director Eugenia Victoria Marcu, cu care se desfăşoară proiectul „Lumina lui Hristos luminează tuturor!“, coordonat de profesoara de religie Daniela Necula.
Prin aceste proiecte se aşează la loc de cinste educarea preşcolarilor şi a elevilor în spiritul valorilor moral-creştine: iubirea de aproapele, împlinirea de fapte bune, respectarea părinţilor şi a celorlalţi. De asemenea, se urmăreşte formarea atitudinii de respect faţă de sărbătorile creştine, de biserică ca loc de rugăciune şi faţă de slujitorii ei, dezvoltarea capacităţii de a interacţiona cu alţi copii şi cu adulţii, formarea şi dezvoltarea trăsăturilor pozitive de caracter: prietenie, respect, politeţe, ajutor reciproc, omenie, dărnicie.
Dacă la grădiniţă se încearcă să se sădească în sufletele celor mici „un strop de credinţă“, după cum aminteşte numele unuia dintre parteneriate, la şcoală elevii devin conştienţi că „Lumina lui Hristos luminează tuturor!“ şi se odihneşte în sufletele celor care se străduiesc să trăiască demn şi cinstit, împlinind porunca iubirii creştine, participând la Sfintele Taine şi primind din destul darurile Duhului Sfânt, pe care Sfânta Biserică le oferă generos tuturor mădularelor ei.
Participare la slujbe
În cadrul acestor parteneriate, elevii participă la slujbele bisericii, la agape, la începutul fiecărui post, au loc întâlniri cu preoţii care le oferă un cuvânt de învăţătură, la capela şcolii sau în biserică. Copiii îi cinstesc pe sfinţi, care se constituie în adevărate modele pentru ei, învăţând despre viaţa Cuvioasei Parascheva, a Sfântului Nicolae, a Sfântului Onufrie. De asemenea, în cadrul parteneriatelor, copiii participă la concursuri, programe literar-religioase, seri literare, întâlniri între generaţii, întâlnirile elevilor cu oameni din parohie care, prin credinţă au depăşit greutăţile vieţii, la activităţi filantropice, expoziţii. În acest fel se împlineşte datoria bisericii de a fi centrul de viaţă religios-morală şi cultural-misionară, şi împreună cu şcoala şi familia participă la educaţia tinerei generaţii în spiritul valorilor creştine autentice.