În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Proiecte sociale pentru nevoile oamenilor
Ieri, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1, a avut loc şedinţa administrativă a clericilor din Protoieria Sector 1. Şedinţa a fost prezidată de părintele protoiereu Dan Toader. La prezidiu au mai fost pr. consilier patriarhal Gabriel Cazacu, de la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române, și pr. consilier eparhial Ionuţ Viorel Iordăchescu, de la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Invitat special la şedinţă a fost doctorul Codruţ Munteanu, directorul spitalului Munposan 94, care a prezentat facilităţile şi disponibilitatea spitalului creştin pe care îl conduce de a trata gratuit pacienţii recomandaţi de parohii. Dănuţ Ioan Fleacă, directorul DGASPC Sector 1, i-a salutat pe cei prezenţi la întrunire şi a reiterat disponibilitatea direcţiei de a coopera pe proiecte sociale cu toate parohiile şi cu protoieria, în vederea sprijinirii nevoiaşilor din sectorul 1 al Capitalei.
Părintele Iordăchescu le-a vorbit preoţilor despre multiplele posibilităţi de a face milostenie şi, prin aceasta, de a ajuta duhovniceşte persoanele nevoiaşe. Părintele consilier a subliniat că activităţile sociale ale parohiilor trebuie neapărat să fie realizate în conformitate cu standardele de calitate prevăzute de legi, pentru ca acestea să poată funcţiona şi pe viitor.
Părintele Gabriel Cazacu a apelat la preoţi să coopereze cu sectoarele social-filantropice ale Centrului eparhial şi Administrației Patriarhale în vederea realizării de proiecte sociale comune, pentru ca acestea să fie de amploare şi, respectiv, mai eficiente şi vizibile.