La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Proiecția filmului documentar „Lumina celor înțelepți”
La Muzeul Național al Țăranului Român din București, Sala Cinema, a avut loc miercuri, 22 noiembrie, proiecția filmului documentar „Lumina celor înțelepți”, realizat de TRINITAS TV în „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop- vicar patriarhal, care a oferit la final distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel celor implicați în producția filmului.
Evenimentul a fost moderat de Iulian-Andrei Bobîrnea, redactor-șef la Departamentul Social al Televiziunii Patriarhiei Române, care a prezentat filmul și echipa realizatoare: „Filmul prezintă o radiografie a situației persoanelor vârstnice în România, analizată din perspectivă duhovnicească, medicală, sociologică, psihologică și mai ales etnologică. Nu ne-am dorit nimic altceva decât prezentarea realității și a provocărilor actuale privind pastorația persoanelor vârstnice: marginalizarea lor și excluziunea socială a acestora, vârsta a treia - o perioadă amenințată de singurătate, nevoia de asistență continuă a persoanelor vârstnice și, nu în ultimul rând, provocarea oferită de asistența instituționalizată. A fost o muncă interdisciplinară, pe care am realizat-o pe parcursul acestui an, pentru a avea astăzi filmul «Lumina celor înțelepți». Le mulțumesc colegelor mele care au fost pe teren, au stat de vorbă cu specialiștii și au adunat informațiile necesare”.
La finalul proiecției au adresat cuvinte de felicitare Mihai Gheorghiu, directorul general adjunct al Muzeului Țăranului Român, și acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.
De asemenea, un cuvânt de binecuvântare a fost adresat și de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. „Problema bătrâneții în țara noastră a devenit una acută, așa cum privim pe canalele de televiziune sau atunci când mergem pe stradă și ne întâlnim cu vârstnici care prin expresia feței ne transmit un strigăt de durere mut. De asemenea, Biserica este nevoită să-și adapteze mijloacele pastorale și misionare pentru a răspunde nevoilor acestei categorii de vârstă. Acest film ne-a arătat că schimbările sociale care s-au petrecut în România în ultimele trei decenii au bulversat viața bătrânilor, așa cum au bulversat copilăria, adolescența și viața de familie. Atunci, Biserica trebuie să-și înnoiască mereu modul de raportare la nevoile tuturor categoriilor de credincioși, membrii societății noastre”, a reliefat Preasfinția Sa.
În continuare, ierarhul a oferit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel distincții echipei de la TRINITAS TV care a realizat filmul: Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu” a fost oferit Alinei Buzea, realizator, iar Diploma 2023 - „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” a fost acordată Alinei Cândea, Cristinei Teleanu, realizator, Ralucăi Mihalache, Nicoletei Mănăilă, Cameliei Popadiuc Căpitanu, realizatoarea emisiunii „Bunicii României”, lui Mihai Cândea, editor de imagine.
Aceeași diplomă a fost oferită și celor care au contribuit printr-un aport științific la realizarea filmului și colaboratorilor: pr. prof. dr. Constantin Preda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; arhim. Antim David, starețul Schitului Măgureanu din București; acad. Sabina Ispas; prof. dr. Luiza Spiru, șef Disciplină geriatrie-gerontologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti; Aurelia Curaj, medic primar geriatrie-gerontologie.
Pentru colaborarea excepțională dovedită în parteneriatul cu TRINITAS TV și cu Radio TRINITAS pentru realizarea emisiunii „Info Senior”, Diploma 2023 - „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” cu medalie a fost oferită Fundației Regale Margareta a României și dr. Corina Bistriceanu Pantelimon.