Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Proiectul „Cartea Vie“ a ajuns la final
Parohia „Sfinţii Voievozi“ - Săvineşti, Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ, în parteneriat cu Fundaţia Solidaritate şi Speranţă (FSS) - filiala Săvineşti, a desfăşurat, în perioada 21 noiembrie 2013 - 12 ianuarie 2014, acţiunea social-educativă „Cartea Vie“.
În cadrul acestei acţiuni, în fiecare zi de joi, au fost organizate întâlniri de suflet între copiii asistaţi la Centrul Social „Popasul Iubirii Milostive“ -Săvineşti, familiile din care provin şi persoane care au avut bunăvoinţa să împărtăşească din experienţa lor de viaţă. Joi, 9 ianuarie 2014, a avut loc ultima întâlnire din cadrul proiectului. Invitata părintelui paroh Petru Munteanu a fost prof. Elena Oboroceanu, cu o experienţă de peste 35 de ani la catedră, care a fost pentru o vreme directorul Liceului Comercial „Spiru Haret“ din Piatra Neamţ. Autoare a cărţii „În căutarea saşilor pierduţi în Moldova“, prof. Elena Oboroceanu a mărturisit: „De câţiva ani mă macină un gând. Întrezăresc în pagini uitate de timp o realitate pe care încerc s-o recompun din cioburi de istorie. Uneori mi se pare că tabloul se luminează, pentru ca în scurt timp să se scufunde din nou într-un întuneric de nepătruns. Recunosc, este o istorie care mă fascinează“. Prof. Elena Oboroceanu le-a prezentat participanţilor importanţa sentimentelor, a iubirii, a recunoştinţei, a aprecierii şi a oricărei trăiri pozitive. Celor prezenţi le-a fost explicată nevoia de a trăi a sentimentelor frumoase, înălţătoare (compasiunea, dragostea, blândeţea, bunătatea, bucuria), sentimente ce ne apropie de Dumnezeu. Au fost subliniate şi efectele trăirilor negative (ura faţă de aproapele, nervozitatea, furia), efecte prin care ne îndepărtăm de inimă, ne îndepărtăm de Dumnezeu. „Pentru cinci minute de furie, sistemul nostru imunitar are nevoie de şase ore pentru a recupera energia pierdută. De asemenea, dacă trăim cinci minute de compasiune şi apreciere, imunitatea se îmbunătăţeşte cu 41%“, a menţionat prof. Elena Oboroceanu.
„Felul în care privim realitatea marchează acţiunile noastre“
Un subiect ce a trezit curiozitatea multora dintre cei prezenţi a fost nevoia de a trata diferenţiat tinerii în funcţie de tipul de inteligenţă căruia îi aparţin. Doar conştientizând acest fapt, se poate evita discriminarea şi se poate dezvolta personalitatea, punând în valoare avantajele oferite de inteligenţa verbală sau de cea logică, de inteligenţa muzicală sau spaţială, de inteligenţa kinetică, inteligenţa interpersonală sau intrapersonală şi de cea naturistă. „În cadrul proiectului social - educativ „Cartea Vie“ ne-am propus să aducem în mijlocul comunităţii persoane care, împărtăşind din experienţa lor de viaţă copiilor asistaţi la centrul nostru şi părinţiilor lor, să reuşească, puţin câte puţin, să schimbe modul de a privi viaţa. Considerăm că felul în care privim realitatea înconjurătoare marchează şi acţiunile noastre. Mulţumim tuturor celor care au făcut posibile aceste acţiuni din cadrul proiectului. Ne dorim ca impresiile şi experienţele de viaţă care ne-au fost împărtăşite să producă o schimbare a atitudinii nostre faţă de ceilalţi“, a declarat părintele Petru Munteanu. Ediţia următoare a acestui proiect social-educativ „Cartea Vie“ se va derula şi anul acesta, în perioada Postului Naşterii Domnului. (Brînduşa Dediu)