În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Proiectul „Celebrarea familiei”, la final
Fundația World Vision România a organizat ieri, 29 septembrie, la București, o conferință dedicată încheierii Proiectului „Celebrarea familiei”, dezvoltat împreună cu Patriarhia Română, alte culte recunoscute din România și lucrători sociali.
Proiectul „Celebrarea familiei” al Fundaţiei World Vision România a fost timp de doi ani o resursă utilă facilitatorilor din comunități, preoți, pastori și asistenți sociali, în tratarea problemelor familiale cu scopul de a crește bunăstarea copiilor și a întări legătura dintre părinți și copii. Proiectul a demarat în octombrie 2014, când peste 50 de preoți, pastori, reprezentanți religioși și lucrători comunitari din 6 județe au participat la cursuri de formare. La rândul lor, aceștia au aplicat în parohiile și comunitățile unde slujesc diferite metode și practici deprinse pentru a spori coeziunea dintre familii și ajutorarea părinților și copiilor cu nevoi. La finalul acestui proiect, cei implicați au împărtășit învățămintele lor din cei doi ani ai proiectului precum și concluzii și direcții pentru alte proiecte asemănătoare.
La conferința de încheiere a proiectului a participat și părintele Constantin Naclad, reprezentantul Patriarhiei Române și director pentru Credință si Dezvoltare Spirituală al Fundației World Vision Romania. „Proiectul «Celebrarea familiei» face parte din activitățile World Vision România, certificând identitatea creștină a organizației, care, în parteneriat cu Bisericile, intervine în comunitățile locale pentru protejarea familiei și a copilului. În cadrul proiectului am observat trei pași: confruntarea trecutului, adică identificarea problemelor care afectează familia și cele mai adânci fundamente ale ei; apoi conștientizarea prezentului, în sensul că o familie trebuie să cunoască și să accepte starea în care este, problemele ei cele mai acute și să le abordeze realist; și în final, proiecții asupra viitorului, soluții și redescoperirea modului cum pot trăi plenar viața de familie”, a spus părintele Constantin Naclad.
Proiectul s-a adresat nu doar copiilor, ci și părinților, care au fost implicați în activități de diferite genuri, fapt care a condus la apropiere și comunicare mai bună între ei. „Au fost implicate peste 250 de familii din 6 județe și în jur de 500 de copii aparținători ai acestor familii, prin activități directe, de participare la cursuri împreună, părinți și copii, dar și la activități specifice pentru copii, cum ar fi școala de duminică. Copiii s-au bucurat pentru că părinții lor au participat la aceste cursuri, au simțit o schimbare la atitudinea lor și ei înșiși au început să își schimbe comportamentul față de părinți. Una dintre problemele familiilor este lipsa de timp sau proasta administrare a acestuia, încât părinții sunt foarte ocupați cu diferite probleme, iar copiii sunt lăsați în voia lor”, a spus Gabriel Achim, manager World Vision România.