La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Proiectul „Educație pentru viață, iubire și familie” în Alba
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a avut loc joi, 14 noiembrie, un workshop cu tema „Educație pentru viață, iubire și familie”, organizat de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba. Formator în cadrul workshopului a fost prof. Laura Popa. Întâlnirea a avut ca obiectiv creșterea abilității cadrelor didactice de a elabora proiecte educative, iar rezultatul a fost elaborarea unui proiect educativ județean, care va fi propus spre implementare în școlile din județul Alba în anul 2020. Activitățile propuse urmăresc dezvoltarea la elevi a unor valori morale privind respectul pentru viață și pentru familie, dezvoltarea unor relații armonioase și sănătoase între părinți și copii, creșterea abilităților de intervenție educativă a părinților în viața copiilor și întărirea colaborării dintre şcoală, familie, comunitate și Biserică.
„S-a reliefat faptul că sistemul de învățământ, pe lângă împărtășirea de noi cunoștințe și formarea deprinderilor necesare exercitării unor profesii, e necesar să aibă ca preocupare centrală mai ales caracterul elevilor. S-a discutat despre modalitățile concrete de înțelegere și însușirea de către elevi a unor valori morale, precum dreptatea, onestitatea, responsabilitatea sau respectul față de viață, despre cum pot crește în sufletele copiilor sentimentele nobile, precum iubirea față de părinți și față de prieteni, generozitatea, sociabilitatea și, nu în ultimul rând, credința”, au transmis organizatorii. Au fost stabilite două mari componente ale proiectului „Educația pentru viață”, care se va desfășura între 15 ianuarie și 30 martie, şi „Educația vieții”, care se va desfășura între 1 aprilie și 15 iunie.