Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Proiectul educaţional „Copiii, mediul şi viaţa spirituală“
Episcopia Giurgiului şi Şcoala Nr. 4 "Mihai Eminescu" din Giurgiu au desfăşurat pe toată perioada anului şcolar 2010-2011 o serie de activităţi cu tinerii, în cadrul parteneriatului educaţional "Copiii, mediul şi viaţa spirituală".
Proiectul a avut ca obiectiv apropierea copiilor de natură, dar şi de viaţa spirituală. Sub coordonarea profesoarelor Ionela Ţone, Stelica Ghelmez şi Maria-Magdalena Popescu, cadre didactice ale Şcolii Nr. 4 "Mihai Eminescu" din Giurgiu, copiii au participat la activităţi de ecologizare şi plantare de puieţi în Pădurea Bălănoaia, la desfăşurarea unor lecţii în natură, la drumeţii în Pădurea Bălănoaia şi în Parcul Natural Comana, pentru cunoaşterea faunei şi a florei locale, precum şi la pelerinaje la unele mănăstiri. "Protejarea mediului este o necesitate impetuoasă generată de certitudinea că oamenii sunt parte integrantă din natură, şi nicidecum superiorii acesteia. Viaţa omului depinde de viaţa a ceea ce înseamnă natură înconjurătoare: pământ, pomi, flori, ape, animale, aer. Există o legătură în toate. Nimic nu este fără rost. Dacă ne întrebăm ce şansă are educaţia pentru mediu într-o lume mânată de interese materiale şi ce efect ar avea, nu trebuie să fim părăsiţi de optimism, să fim convinşi că, începută de la cea mai fragedă vârstă, educaţia ecologică are şanse mari. Cei mici trebuie să înţeleagă că pe Terra există o interdependenţă între populaţia umană şi nenumăratele specii de plante şi animale, între societate şi ciclurile biologice din natură. Copiii nu sunt conştienţi de faptul că nu este suficient "să ştii", ci este necesar "să aplici" ceea ce ştii, că trebuie să-şi schimbe mai întâi ei propriul comportament, apoi, dacă reuşesc, să-i convingă pe cei apropiaţi lor - familie, colegi, prieteni, cunoştinţe să facă acelaşi lucru. Elevii trebuie să devină prieteni ai naturii, cu condiţia să respecte natura. Aceasta înseamnă azi, mai mult ca oricând, s-o priveşti ca un adevărat ecolog-cetăţean ce doreşte nu o natură strivită, cu gândul refacerii ei, ci conştient că apără şi conservă una dintre bogăţiile cu care noi, românii, ne mândrim", ne-a declarat profesoara Ionela Ţone. Concurs interjudeţean de creaţie plastică Proiectul s-a finalizat cu un concurs interjudeţean de creaţie plastică, acesta aflându-se la a doua ediţie şi fiind cuprins în Calendarul activităţilor educative al MECTS. Ultima activitate a fost vizita la Mănăstirea "Sfântul Ioan Rusul" din localitatea Slobozia. "Drumul de la intrarea în pădure şi până la mănăstire l-am parcurs pe jos. Copiii s-au bucurat de miresmele salcâmilor, de cântecele păsărelelor, de aerul proaspăt al pădurii. În apropierea mănăstirii, copiii au vizitat un miniparc zoologic, unde au văzut căprioare, un cerb, porumbei şi iepuraşi. În incinta mănăstirii au fost atraşi de bogăţia florilor care brodau aleile şi de arbuştii ornamentali sădiţi şi îngrijiţi de personalul monahal. Copiii au vizitat biserica şi altarul de vară. Preotul mănăstirii le-a prezentat câteva date despre istoricul ei, despre viaţa şi minunile Sfântului Ioan Rusul", ne-a relatat profesoara Stelica Ghelmez.