În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Proiectul „Istorie și artă în România” la Palatul Patriarhiei
La Palatul Patriarhiei din București a avut loc luni, 11 noiembrie, cea de-a 6-a ediție a evenimentului cultural „Istorie și artă în România”. Manifestarea, care a cuprins vernisajul unei expoziții de pictură și un recital muzical, este rodul unei colaborări între Protopopiatul Sector 2 Capitală, Primăria sectorului 2 al Capitalei și Centrul Cultural „Mihai Eminescu”. Expoziția de pictură cuprinde lucrări realizate de artiști din România și Republica Moldova.
În deschiderea evenimentului dedicat istoriei și artei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Patriarhului României, a vorbit despre importanța unei astfel de colaborări interinstituționale pentru viața culturală și duhovnicească, precum și despre măiestria artiștilor care au expus lucrări abordând teme inspirate din viața Bisericii, care exprimă frumuseți nepieritoare.
„Evenimentul din această seară, întâlnirea, cuvintele și muzica, toate fac parte dintr-un moment de bucurie. Această manifestare organizată de ceva timp este un semn al mărturisirii, al unei conlucrări dintre Biserică și societate, dintre Biserică și autoritatea locală dintr-o anumită zonă a Capitalei, ceea ce ne oferă foarte mult curaj și nădejde pentru proiectele de viitor. Suntem încrezători că această colaborare va continua. Picturile pe care le-am privit în această seară ne confirmă un cuvânt înțelept, care ne-a spus că frumusețea va salva lumea. Sunt bucuros ca în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel să vă doresc o lucrare plină de inspirație. Această expoziție vorbește de la sine la împlinirea a 85 de ani de la înființarea celui mai vechi centru cultural din țară, Centrul Cultural «Mihai Eminescu». Picturile expuse arată frumusețea sufletului pictorilor. Cineva spunea, privind un astfel de tablou, că sunt picturi care ne duc dincolo de lumea aceasta trecătoare. Așa am văzut în această seară picturile unor vechi mănăstiri din cuprinsul Protoieriei Sector 2 Capitală, precum și teme care ne invită la Euharistie, taina tainelor și nădejdea mântuirii noastre”, a reliefat Preasfinția Sa. În continuare au luat cuvântul reprezentanți ai mai multor instituții: Rareș Hopincă, primarul sectorului 2 al Capitalei; senatoarea Monica Anisie, președintele Comisiei pentru învățământ a Senatului; Boris Cremene, consilier cultură-educație, social și media al ambasadorului Republicii Moldova în România; Valeriu Matei, director general al Editurii Academiei Române, și Marius Tița, critic de artă.
În partea a doua a evenimentului din Aula Magna a Palatului Patriarhiei au susținut trei momente muzicale de excepție renumita soprană Felicia Filip, violonistul Gabriel Croitoru și Ansamblul vocal „Doina” al Filarmonicii Naționale din Chișinău.