În după-amiaza zilei de vineri, 6 decembrie 2024, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod, a primit în vizită, la Palatul Patriarhiei, o delegație din
Proiectul „NU Burnout‑ului, DA lecturii! Dosoftei 400” a ajuns la final
Centrul Cultural Misionar Doxologia anunță încheierea proiectului NU Burnout‑ului, DA lecturii! Dosoftei 400 - https://mmb.ro/dosoftei‑400. Desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, proiectul și‑a propus ca obiective generale educația prin cultură, promovarea culturii scrise, stimularea curiozității și interesului tinerilor pentru lectură, într‑un mod agreabil și favorabil incluziunii, urmărind să redea societății contemporane românești o parte din propriul trecut istoric și cultural, prin organizarea unor ateliere cultural‑educaționale care să contureze imaginea personalității și operei Sfântului Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.
Principalele rezultate ale proiectului:
- Un manuscris miniat, „Viața Sfântului Mitropolit Dosoftei. Scrieri alese”, creat în stilul sec. XVII, cu viața și opera Mitropolitului cărturar Dosoftei, prezentată și ilustrată pe înțelesul copiilor, și selecție de texte din opera acestuia cu miniaturi realizate în stilul artei a manuscriselor epocii.
- Un film documentar cu o durată de 50 de minute privind viața și opera Mitropolitului cărturar Dosoftei, în limba română, proiectat în 8 comunități fără acces la evenimente culturale și, totodată, disponibil spre vizualizare și pe site‑ul beneficiarului.
- Organizarea unei conferințe de presă de lansare a proiectului.
- 8 ateliere educative de promovare a personalității Mitropolitului cărturar Dosoftei și a beneficiilor lecturii susținute în 8 comunități: Școala Vlădeni, Școala Vânători și Școala Popricani - jud. Iași; Seminarul Teologic Neamț, Școala Negrești și Școala Gârcina – jud. Neamț; Liceul de Informatică și Liceul Tehnologic Suceava – jud. Suceava; Biblioteca Județeană M. Eminescu Botoșani.
- 800 de copii și tineri participanți la evenimentele proiectului.
- 800 de broșuri educative Un sfânt al cuvintelor românești tipărite și distribuite tinerilor participanți la atelierele cultural‑educaționale.
- 120 de afișe și 1.200 de flyere informative realizate și distribuite în rândul elevilor din comunitățile fără acces la evenimente cultural‑literare, participanți la ateliere.
- Un grad crescut de responsabilizare printre membrii comunității tinere față de tezaurul cultural valoros și unic al culturii române.
- Consolidarea în rândul copiilor și tinerilor a sentimentului apartenenței la cultura românească.
- Creșterea în rândul generației tinere a atașamentului față de valorile naționale românești.
- Un exemplu de bune practici în domeniul colaborării interinstituționale în vederea promovării afirmării valorilor culturale românești în rândul copiilor și tinerilor.
Proiectul a fost cofinanțat de Ministerul Culturii prin Programul pentru cercetare și educație prin cultură - ateliere, fondul Nevoi culturale de urgență.
Durata de implementare a proiectului a fost de trei luni, în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2024.
Valoarea totală a proiectului este de 23.600 de lei, din care 21.000 de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de Ministerul Culturii.
Detalii suplimentare se pot obține de la Daniel Ciobanu, responsabil de proiect (e-mail: daniel.ciobanu@mmb.ro)