În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Proiectul SOCIAL a ajuns la final
Proiectul "SOCIAL - Strategia de Ocupare şi Calificare prin Învăţare şi Activităţi pentru Libertate" s-a încheiat. Rezultatele au fost prezentate ieri, 19 decembrie, în cadrul conferinţei finale, desfăşurată la Rin Grand Hotel - Bucureşti.
Proiectul a fost implementat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Federaţia Filantropia, Patriarhia Română şi o serie de instituţii de profil din Italia, având ca obiective diminuarea inegalităţii de şanse a deţinuţilor şi a foştilor deţinuţi în tranziţia către viaţa socială şi profesională şi promovarea conceptului de economie socială în comunitate, ca oportunitate de a crea locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere social. "Cele mai importante realizări în cadrul acestui proiect sunt cele două întreprinderi sociale înfiinţate de Federaţia Filantropia, împreună cu Patriarhia Română şi cu Arhiepiscopiile Timişoarei şi Craiovei, în cadrul cărora vor fi create locuri de muncă pentru cel puţin 10 deţinuţi în fiecare, la început, dar şi alte locuri de muncă pentru persoane provenind din grupuri vulnerabile. Pe lângă acestea, au fost create puncte de informare şi sprijin şi reţele de suport pentru economia socială, care au rolul de a susţine întreprinderile, iar pe de altă parte de a mobiliza comunitatea în sprijinirea dezvoltării şi funcţionării structurilor de economie socială", ne-a declarat părintele consilier patriarhal Dorel Nicolae Moţoc, secretarul general al Federaţiei Filantropia. Cele două întreprinderi de economie socială cu profil de panificaţie şi patiserie sunt administrate de Fundaţia "Filantropia Timişoara" şi Asociaţia "Vasiliada" din Craiova. Tot în cadrul proiectului, 124 de deţinuţi au participat la cursuri de formare profesională şi au beneficiat de servicii de consiliere, mediere şi orientare profesională; 25 de persoane din organizaţiile Federaţiei Filantropia au urmat un program de instruire practică în domeniul gestionării de întreprinderi sociale; 60 de lucrători din sistemul penitenciar au fost instruiţi în domenii relevante pentru implementarea proiectului; 15 lucrători din penitenciare vor participa la sesiuni de instruire practică în penitenciare din Italia şi a fost realizat un studiu privind bunele practici italiene ce pot fi adaptate contextului din România. "Rolul Federaţiei Filantropia şi al Patriarhiei Române în acest proiect a fost asigurarea unui liant între autorităţi şi comunitate. Patriarhia Română are un istoric al cooperării cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Biserica, în general, are un istoric bogat în ceea ce priveşte deschiderea comunităţii pentru primirea celor care au săvârşit greşeli la un moment dat, dar care doresc să se întoarcă şi să se reintegreze. În acest fel, Federaţia Filantropia şi Patriarhia Română au fost prezente încă de la început atât în etapele de cunoaştere în ceea ce priveşte sistemul penitenciar şi compatibilitatea sistemelor italieneşti cu cele din România, cât şi în ceea ce priveşte pregătirea actorilor sociali din comunitate", ne-a mai declarat pr. Dorel Nicolae Moţoc. Proiectul SOCIAL a fost co-finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).