În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Proiectul „Tineri în Biserică“ a ajuns la final
Proiectul "Tineri în Biserică", derulat de Sectorul Social-filantropic, misionar şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Caransebeşului, a ajuns la final. Acesta s-a desfăşurat în perioada octombrie 2012 - ianuarie 2013, în cinci parohii din cele cinci oraşe de pe raza protopopiatelor Reşiţa şi Moldova Nouă.
Activităţile instructiv-educative derulate pe parcursul celor patru luni au avut un caracter complex şi s-au desfăşurat într-un ritm susţinut. Pentru Episcopia Caransebeşului, proiectul a însemnat cinci concursuri de cunoştinţe religioase în oraşele Reşiţa, Oraviţa, Bocşa, Anina şi Moldova Nouă, un studiu sociologic pe un eşantion de şaptezeci de tineri şi copii, două festivităţi de premiere, cu participarea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, trei întâlniri de lucru, două întâlniri duhovniceşti cu tinerii. De asemenea, proiectul a mai presupus o conferinţă religioasă pentru tineri, cinci nuclee de tineri şi copii în cele cinci oraşe participante, o tabără de creaţie de cinci zile cu trei ateliere de lucru, precum şi o expoziţie şi cincizeci de lucrări cu tematică religioasă realizate de copii. "Dincolo de aceste cifre, proiectul în sine a însemnat o activitate organizată, structurată şi direcţionată într-un singur sens, respectiv aducerea şi menţinerea copiilor şi a tinerilor în Biserică", a mărturisit Mihai Ciucur, inspector pentru activităţi cu tineretul al Episcopiei Caransebeşului. Proiectul a avut drept scop desfăşurarea de activităţi cu caracter instructiv-educativ şi artistic, cu participarea a optzeci de copii cu vârste între 10 şi 15 ani. S-a derulat pe două direcţii distincte, dar strâns legate între ele. Pe de o parte, organizarea de concursuri de cunoştinţe religioase, desfăşurate sub deviza "Să ne cunoaştem credinţa", în fiecare din parohia parteneră, şi pe de altă parte, prin organizarea celei de-a doua ediţii a taberei ortodoxe de creaţie "Credinţă şi Artă pentru toţi". "În cadrul taberei de creaţie copiii au fost iniţiaţi în tainele sculpturii în lemn, cu tematică creştină, de către sculptorul George Molin, unde au realizat icoane din seminţe şi au participat la programul liturgic al Mănăstirii "Naşterea Maicii Domnului" din Băile Herculane. La final, în prezenţa chiriarhului, Preasfinţitul Lucian, a avut loc o festivitate de înmânare a diplomelor pentru toţi cei care au participat. De asemenea, toţi cei prezenţi au vernisat expoziţia cu lucrările copiilor realizate în această tabără de creaţie", a mai spus Mihai Ciucur. Toate aceste activităţi au fost posibile prin eforturile unei echipe formate din peste cincisprezece specialişti din diverse domenii, preoţi, cadre didactice, artişti, ingineri etc., oameni cu vocaţie misionară şi dragoste pentru copii şi Biserică. Activitatea misionară cu tinerii va continua în Episcopia Caransebeşului prin implementarea, începând cu luna martie a acestui an, a proiectului "Tineri în Biserică" în protopopiatele Caransebeş şi Băile Herculane.