La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Promovare profesională pentru clericii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei
Examenul pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, definitivat şi gradul II, pentru clericii de la parohii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, s-a încheiat ieri, 14 iulie, cu proba orală pentru gradul II. Participanţii au avut subiecte din teme de actualitate din viaţa Bisericii. „În a doua zi de examinare, candidaţii au avut de răspuns la diferite subiecte din teme care sunt legate de viaţa Bisericii Ortodoxe în societatea actuală. În atenţia profesorilor examinatori s-au aflat teme care privesc consumerismul; consecinţele secularizării în teologie, în viaţa Bisericii, în societate; modalităţi de depăşire a efectelor secularizării; tendinţe curente în lumea postmodernă; relativism, sincretism şi indiferentism religios; riscuri şi consecinţe ale pierderii valorilor familiei creştine; implicaţii ale sistemului tehnologic actual şi impactul acestora în misiunea Bisericii; specificul ateismului actual, dar şi lucruri care privesc organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. Toate aceste teme deschid anumite perspective acestor preoţi, slujitori ai Bisericii, care au o vechime de 6 ani sau chiar mai mare şi care s-au prezentat pentru obţinerea gradului II în preoție”, a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, preşedintele Comisiei de evaluare.
În comisia de examinare au fost profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Ultima probă a examenului s-a desfăşurat la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală, iar cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie au fost organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor pentru întreaga Mitropolie a Munteniei şi Dobrogei.