Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Promovare profesională pentru clericii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei
Examenul pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, definitivat şi gradul II, pentru clericii de la parohii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, s-a încheiat ieri, 14 iulie, cu proba orală pentru gradul II. Participanţii au avut subiecte din teme de actualitate din viaţa Bisericii. „În a doua zi de examinare, candidaţii au avut de răspuns la diferite subiecte din teme care sunt legate de viaţa Bisericii Ortodoxe în societatea actuală. În atenţia profesorilor examinatori s-au aflat teme care privesc consumerismul; consecinţele secularizării în teologie, în viaţa Bisericii, în societate; modalităţi de depăşire a efectelor secularizării; tendinţe curente în lumea postmodernă; relativism, sincretism şi indiferentism religios; riscuri şi consecinţe ale pierderii valorilor familiei creştine; implicaţii ale sistemului tehnologic actual şi impactul acestora în misiunea Bisericii; specificul ateismului actual, dar şi lucruri care privesc organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. Toate aceste teme deschid anumite perspective acestor preoţi, slujitori ai Bisericii, care au o vechime de 6 ani sau chiar mai mare şi care s-au prezentat pentru obţinerea gradului II în preoție”, a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, preşedintele Comisiei de evaluare.
În comisia de examinare au fost profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Ultima probă a examenului s-a desfăşurat la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală, iar cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie au fost organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor pentru întreaga Mitropolie a Munteniei şi Dobrogei.