Miercuri, 15 ianuarie, elevii Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” din localitatea Vasilați, județul Călărași, au marcat prin mai multe activități specifice Ziua Culturii Naționale, dată care
Promovări în rang clerical la Reședința Patriarhală
31 de clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor au fost avansați în rangurile clericale de protosinghel, iconom stavrofor, arhidiacon, iconom și sachelar. Slujba de hirotesie a fost oficiată miercuri, 11 decembrie, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Sala „Muzeul Patriarhilor” din Reședința Patriarhală. La final, Preafericirea Sa i-a felicitat pe clericii hirotesiți și le-a oferit daruri.
După slujba de hirotesie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat faptul că promovarea în rang presupune din partea celui care o primește o responsabilitate mai mare în slujire. „Aceste promovări înseamnă o recunoaștere a dăruirii de sine, a slujirii în Biserică și, în același timp, o așteptare a unei activități și mai bogate. Promovarea este, așadar, o lucrare dinamică, nu de împietrire într-o anumită stare. Ne bucurăm pentru că avem preoți harnici și bine pregătiți. (...) Nicolae Iorga spunea că orice treaptă urcată în viață este un nou altar de jertfă. Fiecare rang primit este o recunoaștere a unor merite, osteneli și rezultate frumoase în slujirea bisericească, dar este și o speranță pentru o activitate și mai bogată, într-o continuă dinamică. De aceea, în Biserica Ortodoxă Română avem o formare continuă”, a spus Preafericirea Sa.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a îndemnat pe clericii avansați în rang să se pregătească permanent pentru o slujire rodnică. „Teologia este limbajul misionar al Bisericii, care ține cont de evoluția culturii, dar și de noile provocări. De aceea trebuie o formare continuă și o grijă permanentă, după cum spunea un Sfânt Părinte: «Când înveți într-o formă nouă, trebuie să ai grijă să nu înveți ceva nou», adică nu schimbăm conținutul credinței, după părerile proprii. În predica din duminici și alte sărbători nu ne predicăm pe noi înșine, ci pe Iisus Hristos Cel răstignit și înviat. Noi predicăm Sfânta Scriptură a lui Hristos, tâlcuită de Sfinții Părinți. Atunci predica este una sigură și credibilă, fără opinii personale și păreri subiective din dorințe de afirmare egoistă, narcisistă, în slavă deșartă. Pregătirea continuă nu înseamnă o deviere de la tradiția Bisericii, ci o adaptare la limbajul actual, rămânând în comuniune cu Mântuitorul, cu Sfinții Proroci, cu Sfinții Apostoli ai Mântuitorului și cu Sfinții Părinți care au formulat în Sinoade Ecumenice dogmele și canoanele. Ele nu au fost formulate de profesori de teologie, ci de păstori de suflete”, a afirmat Patriarhul României.
La final, Preafericirea Sa i-a felicitat pe nou-hirotesiții și le-a oferit în dar câte un volum din lucrarea sa, intitulată „Daruri de Crăciun. Înțelesuri ale sărbătorii Nașterii Domnului”, și un calendar bisericesc pentru anul 2025. La rândul lor, clericii i-au mulțumit Patriarhului României și i-au oferit un coș cu flori.
În cadrul rânduielii amintite, ierom. Diodor Șchiopu, egumenul Schitului „Sfânta Ana”-Cota 1.400 a fost hirotesit protosinghel. De asemenea, pr. Adrian Agachi, consilier patriarhal, de la Parohia „Sfântul Gheorghe”-Dudu, Protoieria Ilfov Sud; pr. protoiereu Victor-Lucian Georgescu, de la Parohia Kretzulescu, Protoieria Sector 1 Capitală; pr. Ioan Doru Alecu, de la Parohia Boldești, Protoieria Urlați; pr. Constantin Andrei, de la Parohia Parc Rahova I, Protoieria Sector 5 Capitală; pr. Nicolae Anghel, de la Parohia Domneștii de Jos, Protoieria Ilfov Sud; pr. Gheorghe Anghel, de la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Rusul”-Brâncuși, Protoieria Sector 6 Capitală; pr. Valentin Boboiescu, de la Parohia „Sfânta Sofia”, Protoieria Sector 1 Capitală; pr. Eugen Bucur, de la capela Cimitirului Metalurgiei, Protoieria Sector 4 Capitală; pr. Octavian Dobrică, de la Parohia „Sfântul Gheorghe”, Protoieria Ploiești Sud; pr. Marius Adrian Gheorghe, de la Parohia Pleașa, Protoieria Ploiești Nord; pr. Cătălin Gutuie, de la Parohia Pantelimon Sat, Protoieria Ilfov Sud; pr. Vasile Ion, de la Parohia Călugăreni, Protoieria Urlați; pr. Marian Mihai, de la capela Institutului de Endocrinologie „C. I. Parhon”, Protoieria Sector 1 Capitală; pr. Aurelian Mirea, de la Parohia Gherman, Protoieria Ilfov Sud; pr. Laurențiu Petre, de la Parohia Chițorani, Protoieria Ploiești Nord; pr. Mircea Sorin Popa, de la Parohia Cernica, Protoieria Ilfov Sud, și pr. Paul-Gabriel Stănescu, de la Parohia „Sfântul Ilie”-Ghencea, Protoieria Sector 5 Capitală, au fost hirotesiți iconomi stavrofori.
Ierod. consilier patriarhal Nicolae Iftimiu de la Catedrala Patriarhală, diac. Andrei Duță de la Mănăstirea Radu Vodă din București și diac. Alexandru Cuțchi de la Parohia Delea Nouă, Protoieria Sector 3 Capitală, au fost hirotesiți arhidiaconi.
Pr. Bogdan Mărcuceanu, de la Parohia Roșu, Protoieria Ilfov Sud; pr. Florian Niculae, de la Parohia Domneștii de Jos, Protoieria Ilfov Sud; pr. Emanuel Eugen Oprea, de la Parohia „Buna Vestire”-Giulești, Protoieria Sector 6 Capitală; pr. Constantin Rădulescu, de la capela Penitenciarului Ploiești, Protoieria Ploiești Sud; pr. Emanuel-Petrișor Simion, de la Parohia Roșu, Protoieria Ilfov Sud; pr. Gheorghe Subțirică, de la capela Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București, Protoieria Sector 2 Capitală; pr. Petru Tincu, de la Parohia „Sfântul Ioan”-Mizil, Protoieria Urlați; pr. Nicolae Marius Vlad, de la Parohia Călțuna, Protoieria Ilfov Sud, și pr. Marin Voinea, de la Parohia „Buna Vestire”-Giulești, Protoieria Sector 6 Capitală, au fost hirotesiți iconomi, iar pr. Ioan Milea, de la Parohia Cernica, Protoieria Ilfov Sud, sachelar.