Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Promovări în rang pentru clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor
Cincizeci de clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor au primit marți, 25 februarie 2020, prin hirotesie, diferite ranguri bisericești. Slujba de hirotesie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală. În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a spus că aceste ranguri onorifice au rolul de a amplifica responsabilitatea și conștiința misionară a clericilor.
La slujba de hirotesie săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Paraclisul istoric din Reședința Patriarhală au fost prezenți și părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al eparhiei.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că aceste ranguri au fost rânduite de Biserică pentru a conștientiza responsabilitatea preoților. „Preotul iconom și iconomul stavrofor sunt socotiți oameni vrednici pentru că au înmulțit talantul. De aceea, se spune «să fugă de rușinea slugii celei viclene, care cu lenevire și-a îngropat talantul».
Acești iconomi stavrofori și iconomi sunt cinstiți de Biserică pentru că iubesc Biserica, înmulțesc talanții, adică sporesc patrimoniul spiritual și material al unităților bisericești. Ei au ca protector sau ocrotitor spiritual pe Marele bun biruitor Mucenic Barnaba, care a finanțat călătoriile misionare ale Sfântului Apostol Pavel din averea lui. De aceea, este protectorul celor harnici, darnici și misionari. Sfântul Mucenic Barnaba era și un bun cuvântător, un misionar al lui Hristos, un învățător al Evangheliei lui Hristos. Aceste ranguri se dau pentru a-i conștientiza, a-i responsabiliza pe slujitorii Bisericii la nivelul parohiilor, iar arhimandriții, la nivelul mănăstirilor”, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat că aceste ranguri sunt oferite atât ca o recunoaștere a lucrărilor realizate, cât și ca un îndemn la sporirea lucrării. „Aceste ranguri sunt o recunoaștere a hărniciei, dărniciei și mai ales a conștiinței misionare și edilitare a preoților care au fost propuși pentru a fi evidențiați. În același timp, prin faptul că iconomul stavrofor poartă cruce arată că se recunoaște jertfelnicia lui și că acest rang este dat nu doar pentru activitatea pe care a desfășurat-o până acum, ca o recunoaștere a acesteia, ci și pentru a încuraja activitatea mai departe. Rangurile arată, pe de o parte, lucrarea realizată, dar sunt și un îndemn la sporirea lucrării, nu la stagnarea acesteia. Aceste ranguri se oferă când cineva a ridicat o biserică, a restaurat o biserică, a desfășurat activități misionare, culturale sau social-filantropice”, a reliefat Preafericirea Sa.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotesit întru arhimandrit pe părintele protosinghel Natanael Haraga, starețul Mănăstirii Sitaru, județul Ilfov. De asemenea, 18 clerici au primit hirotesia întru iconom stavrofor: pr. Constantin Apostol, pr. Ioan-Răsvan Bondoc, pr. Gheorghe Boriceanu, pr. Mariean Ciortan, pr. Aurelian-Mihail Frusinoiu, pr. Adrian Mihai, pr. Gheorghe Năstase, pr. Nicolae Negoiță, pr. Adrian Niță, pr. Ion Oprea, pr. Virgil Tănase-Petroni, pr. Constantin Popescu, pr. George Severin, pr. Ion-Emanoil Sînpetreanu, pr. Mihail-Sorin Spătaru, pr. Cristian Vasile, pr. Daniel Vraciu, pr. Sorin-Nicolae Zidărescu.
În rangul de iconom au fost hirotesiți pr. Zosima-Zoltan Banyai, pr. Claudiu-Mihail Băzăvan, pr. Marian Coromelcea, pr. Marius-Dorel Dîrstaru, pr. Cornel Enache, pr. Dorel-Laurențiu Floria, pr. Sebastian Gabor, pr. Aurel Gaiță, pr. Constantin Iftime, pr. Ionuț-Cătălin Iordăchescu, pr. Gheorghe Mantu, pr. Tănase-Dănuț Nedelcu, pr. Iustin Negoiță, pr. Constantin-Sergiu Nicolaescu, pr. Petre-Laurențiu Popescu, pr. Ghiorghiță Spătaru, pr. Petru-Cristian Stoian, pr. Gabriel Tudor, pr. Emilian Vîlcu, pr. Bogdan-Vasile Voica.
În continuare, 11 clerici au primit hirotesia întru sachelar: pr. Iustin-Marian Biton, pr. Alexandru Dimulescu, pr. Dragoș-Gheorghe Dumitrescu, pr. Cătălin-Ionuț Grumeza, pr. Laurențiu-Mădălin Moșneanu, pr. Mihai Parniu, pr. Sorin-Mircea Popa, pr. Vlăduț-Ion Popa, pr. Iulian-Robert Slamma, pr. Vasilică-Alexandru Stuparu, pr. Ionuț Voinea. La final, toți clericii au primit gramata de promovare în rang, însemnele specifice rangurilor onorifice conferite și alte daruri din partea Patriarhului României.