Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit în Sfânta și Marea Joi, 17 aprilie 2025, împreună cu ierarhii membri ai Sfântului Sinod, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale din București. Potrivit rânduielii liturgice din această zi, în cadrul slujbei a fost sfințit, pentru a 23‑a oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române autocefale, Sfântul și Marele Mir. În 2025 se împlinesc 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii noastre de către Patriarhia Ecumenică, petrecută la 25 aprilie 1885, şi 100 de ani de la ridicarea acesteia la rang de Patriarhie.
Prorocul Ilie, cinstit la mănăstirile Românești și Dobrești, județul Timiș
La 20 iulie, când Biserica noastră l-a cinstit pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, mai multe vetre monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei au îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și, prin rugăciuni, ocrotitorul spiritual. Mănăstirea Românești din țara Făgetului, ctitorie a Patriarhului Miron Cristea, a primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a săvârşit Sfânta Liturghie.
De asemenea, la Mănăstirea Dobrești, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de preoți. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfinția Sa, care a evidențiat râvna Profetului Ilie pentru cele sfinte, îndemnându-ne și pe noi credincioșii să fim mărturisitori ai puterii lui Dumnezeu în această lume seculară. Credincioșii, pelerinii și membrii Asociației „Ștefan cel Mare” s-au rugat Sfântului Ilie, păstrând distanța socială conform legislației în vigoare, în vremea acestei pandemii. Prin osârdia protosinghelului Matei Buliga, starețul Mănăstirii Dobrești, credincioșii și pelerinii au primit la finalul slujbei pachete cu hrană, ambalate igienic.