În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Protocol de cooperare între Patriarhia Română și Casa Națională de Asigurări de Sănătate
La Palatul Patriarhiei a fost semnat marți, 30 aprilie 2024, un protocol de cooperare interinstituțională între Patriarhia Română, prin Centrul de Presă BASILICA, și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Scopul parteneriatului este de a crea un cadru adecvat nevoii de comunicare și informare pentru orice persoană care se confruntă cu suspiciunea unui diagnostic oncologic, prin campanii de informare și conștientizare privind importanța comportamentelor preventive pentru depistarea precoce a acestei afecțiuni.
Reprezentanții celor două instituții care au semnat protocolul au fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și dr. Valeria Herdea, președintele CNAS. La eveniment au participat și directorii celor cinci componente ale Centrului de Presă BASILICA.
Întâlnirea a fost deschisă de arhid. Gheorghe‑Cristian Popa, consilier patriarhal și director general al TRINITAS TV, care a prezentat obiectivele protocolului: „Prin cadrul de colaborare care este întemeiat astăzi, aici, la Palatul Patriarhiei, sub forma unui protocol de cooperare interinstituțională, Patriarhia Română, prin Centrul de Presă BASILICA, și Casa Națională de Asigurări de Sănătate își unesc vocile și își pun împreună instrumentele specifice pentru a veni mai eficient în sprijinul persoanelor care necesită servicii de prevenție, diagnostic, tratament, evaluare, monitorizare și supraveghere a afecțiunilor oncologice. (...) În colaborarea cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Patriarhia Română, prin Centrul de Presă BASILICA - Radio TRINITAS, TRINITAS TV, Ziarul Lumina, Agenția de Știri BASILICA și Biroul de Presă și Relații cu Publicul, se angajează să inițieze și să susțină campanii de informare și conștientizare privind importanța comportamentelor preventive pentru depistarea precoce a afecțiunilor oncologice și să disemineze prin mijloacele de comunicare proprii informațiile specifice privind accesul la servicii de diagnostic și tratament oncologic oferite de sistemul de asigurări de sănătate. De asemenea, CNAS și Centrul de Presă BASILICA vor coopera în vederea inițierii de proiecte și programe comune pentru a crea un public avizat în privința resurselor de informații privitoare la adresarea către furnizorii de servicii medicale decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate”.
„O datorie de a ajuta oamenii să apeleze cu încredere la serviciile medicale”
Importanța acestei colaborări în perspectiva creșterii gradului de conștientizare privind importanța prezentării la medic pentru examenul de bilanț anual, respectiv pentru consultație de la primele simptome de boală, a fost subliniată și de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal. „Este un moment foarte important, mai ales dat fiind contextul Anului omagial 2024. Prin acest protocol se instituționalizează o lucrare pe care Biserica noastră o desfășoară de multă vreme. Punctele principale ale actului sunt împreună‑lucrarea în prevenția bolilor oncologice, în diagnosticarea lor precoce, tratamentul și evaluarea succesivă după tratamentele respective. Noi, prin intermediul instituțiilor medicale aflate sub patronajul Bisericii, facem această lucrare. De asemenea, și Centrul de Presă BASILICA, care are o experiență îndelungată în acest domeniu. Cotidianul Ziarul Lumina publică săptămânal articole cu tematică medicală referitoare la sănătate, majoritatea dintre acestea având ca obiect prevenția și convingerea cititorilor ca atunci când apar simptome, chiar nesemnificative, să apeleze la servicii medicale de specialitate. Totodată, Radio TRINITAS și TRINITAS TV au săptămânal emisiuni la care sunt invitate personalități proeminente ale medicinei și cercetării medicale românești, accentul fiind pus pe această activitate de prevenție. (...) Orice acțiune de prevenire a acestor suferințe este o lucrare bineplăcută lui Dumnezeu și este o datorie a noastră de a ajuta oamenii să apeleze cu încredere la serviciile medicale”, a spus Preasfinția Sa.
„Fiecare om are dreptul la sănătate și la informare corectă”
La rândul său, dr. Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a reliefat că solidaritatea interumană aduce lumină și speranță, iar Patriarhia Română și CNAS vin împreună în întâmpinarea suferințelor oamenilor: „Cred că este unul dintre momentele cele mai frumoase pe care le putem atinge pe parcursul acestui mandat. Momentul ales al Săptămânii Sfintelor Pătimiri reprezintă un pas extraordinar pentru a arăta că există speranță. Este o săptămână în care cu toții ne dorim să fie mai bine, iar pacientul oncologic merită să primească acea îngrijire de care orice om are nevoie, dar mai ales pentru că boala de care suferă este una gravă. Important este ca acești oameni să‑și recapete demnitatea, valoarea și să fie sprijiniți de întreaga societate. Pacientul cronic este al unei comunități, iar comunitatea nu poate funcționa decât dacă există împreună latura spirituală cu cea fizică. Slujitorii Bisericii se ocupă de latura spirituală și este important să existe această renaștere a României prin care ne regăsim rădăcinile credinței. Pe de altă parte, îmbinarea cu știința medicală este esențială. Planul național de combatere și control al cancerului reprezintă un obiectiv extrem de serios, pe care ne dorim cu toții să‑l punem în practică și să‑l vedem atins. Fiecare om are dreptul la sănătate și la informare corectă, într‑un limbaj uzual, pe care să‑l înțeleagă. Pentru noi reprezintă un pas uriaș care înseamnă asumare, responsabilizare și înțelegerea faptului că nu suntem singuri”.
Obiectivul principal al protocolului este de a facilita accesul echitabil și nediscriminatoriu al pacienților oncologici la serviciile de diagnostic, tratament și evaluare necesare pentru creșterea duratei de supraviețuire și îmbunătățirea calității vieții acestora, servicii suportate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.