De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Protoieria Moineşti va avea un nou sediu
Locul pe care se va construi noul sediul al Protopopiatului Moineşti a fost binecuvântat luni, 17 ianuarie, de către Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Sfinţirea a avut loc după Sfânta Liturghie săvârşită în Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Moineşti, cu prilejul primei sinaxe a preoţilor din cadrul protoieriei moineştene. Noul sediu al Protopopiatului Moineşti, din judeţul Bacău, va găzdui, pe lângă activitatea administrativă, o serie de activităţi sociale şi culturale, al căror principal obiectiv este redinamizarea vieţii bisericeşti în urbea moineşteană şi în satele din împrejurimi. Punerea pietrei de temelie pentru noul sediu constituie un moment istoric în viaţa oraşului deoarece marchează începutul desfăşurării unui program-cadru ce prevede intensificarea activităţii pastoral-misionare, administrativ-gospodăreşti, socio-culturale şi duhovniceşti. Evenimentul s-a petrecut luni, 17 ianuarie, după Sfânta Liturghie arhierească săvârşită în Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Moineşti. "Lucrurile care au început în numele lui Dumnezeu vor continua sub aceeaşi binecuvântare, cu rugăciunile tuturor credincioilor din această zonă, care dau dovadă de o spiritualitate aparte, şi cu rugăciunile preoţilor din zona Moineştiului, conştienţi de harul şi misiunea lor. Avem convingerea că şi acest centru va fi unul important pentru Eparhia Romanului şi Bacăului, dat fiind faptul că noi ţinem ca la sediul fiecărui protopopiat să existe şi un birou al episcopului locului. Am făcut un program misionar care constă în deplasarea noastră personală la sediile protopopiatelor pentru a avea întâlniri cu preoţii. Dorim astfel să ascultăm dorinţele preoţilor şi să-i încurajăm în misiunea pe care o au de îndeplinit. Ziua aceasta este una istorică şi de aceea am întocmit şi un document pe care l-am semnat alături de cei prezenţi. Astfel s-a scris prima pagină a acestui aşezământ şi totodată s-au redinamizat activităţile pastoral-misionare, administrativ-gospodăreşti, socio-culturale şi duhovniceşti din zona aceasta", a declarat PS Ioachim Băcăuanul. La slujba punerii pietrei de temelie au participat, alături de cei peste 100 de preoţi, autorităţi locale, judeţene şi centrale, precum şi numeroşi credincioşi. "Dorim să construim acest sediu, nu pentru a ieşi în evidenţă, ci pentru că el este absolut necesar, ţinând cont că protopopiatul nostru nu are un sediu propriu şi, în al doilea rând, pentru că preoţii şi credincioşii acestei zone binecuvântate de Dumnezeu merită să aibă un centru reprezentativ al culturii şi credinţei lor strămoşeşti. Viitorul sediu va avea în componenţa sa două săli de şedinţă, un birou episcopal, în care chiriarhul locului va ţine cel puţin o dată pe lună audienţele din protopopiatul nostru, un paraclis şi câteva spaţii de protocol, precum şi o componentă socială", ne-a declarat părintele Costel Mariş, protoiereul Protopopiatului Moineşti. Lucrările la noul sediu al protoieriei vor începe imediat după Paşti şi se vor finaliza în toamna anului viitor.