„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Protoieriile prahovene în sprijinul celor înzăpeziţi
În urma ninsorilor abundente din ultimele zile, mai multe localităţi din ţară au fost izolate. O parte dintre acestea se află şi în judeţul Prahova din Arhiepiscopia Bucureştilor. Astfel, cele patru protoierii prahovene au împărţit pachete cu alimente familiilor înzăpezite.
În Protoieria Ploieşti, parohiile afectate au fost cele din sudul judeţului Prahova, şi anume Lacul Turcului, Bâra şi Predeşti. „Luni, ne-am mobilizat, am făcut pachetele cu alimente şi, întrucât am avut dificultăţi în a ajunge acolo, în demersul nostru s-au alăturat şi reprezentanţi ai autorităţilor. Au fost oferite untdelemn, paste făinoase, zahăr, pastă de tomate, roşii în bulion, pâine, bidoane cu apă minerală de câte 5 şi 7 litri. Acţiunea de la Predeşti a avut şi un scop misionar, întrucât acolo sunt foarte multe familii de sectari şi au şi două case de adunare“, a precizat pr. Ştefan Muşat, protoiereul Protopopiatului Ploieşti.
Încă din ziua primei ninsori, preoţii din parohiile Protoieriei Câmpina au cercetat familiile din zonele afectate de condiţiile climatice nefavorabile şi le-au împărţit cele necesare. „Spre deosebire de alte zone, la noi au fost afectate puţine parohii, precum Parohia Şotrile, unde au fost găsite cinci familii izolate. Astfel, preoţii au împărţit pachete cu alimente de strictă necesitate, iar acolo unde a fost cazul au fost oferite şi lemne de foc persoanelor singure, în vârstă şi bolnave. De asemenea, cei înzăpeziţi au fost ajutaţi în eliberarea căilor de acces“, a declarat pr. Costică Dumitru, protoiereul Protopopiatului Câmpina.
În Protoieria Urlaţi, parohiile cele mai afectate au fost cele din părţile învecinate cu judeţul Ialomiţa, şi anume parohiile Ciorani, Sălciile, Fulga, Boldeşti-Grădiştea, dar şi cu judeţul Buzău, precum Parohia Cireşanu. „Ca urmare a evenimentelor care s-au petrecut şi a viscolului care a afectat mai multe parohii, pe lângă intervenţiile de deszăpezire ale autorităţilor locale, ne-am mobilizat şi noi în a-i ajuta pe cei în nevoi. Astfel, într-o primă fază, preoţii şi membri ai Consiliului parohial au cumpărat de la magazinele locale alimente de strictă necesitate şi au mers acolo unde ştiau că este neapărat nevoie, adică la persoanele predispuse să fie izolate, la cele în vârstă, care nu se mai pot deplasa, la cei bolnavi, pentru a vedea de ce au nevoie, dar şi pentru a le elibera căile de acces către gospodării. Preoţii ne-au raportat cu ce se confruntă, iar apoi noi am cumpărat 100 litri de ulei, făină, zahăr, orez şi alte produse de strictă necesitate“, a spus pr. Valentin Cazan, protoiereul Protopopiatului Urlaţi.
Nu în ultimul rând, în Protoieria Vălenii de Munte, acţiuni de deszăpezire şi de împărţire a pachetelor alimentare s-au desfăşurat în zilele de luni şi marţi. „Beneficiare au fost persoanele singure, bătrâni şi familiile cu mulţi copii din cuprinsul protoieriei. În acest sens, în parohiile din zona de nord-est a protoieriei, precum Valea Stâlpului, Olteni, Făget, Pânteşti, Ceraşu şi Slon, s-au distribuit alimente de primă necesitate (pâine, ulei, zahăr, făină, lapte, apă şi dulciuri) în cantitate aproximativă de 2.000 kg, aproximativ 300 kg îmbrăcăminte de iarnă şi aproximativ 2.000 kg lemne de foc, beneficiari fiind 100 de gospodării din zonele cele mai grav afectate de viscol“, a precizat pr. Florin Boţîrcă, protoiereul Protopopiatului Vălenii de Munte.