De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Protopsaltul grec Theodoros Vassilikos, în concert la Palatul Patriarhiei
Un concert de muzică bizantină de înaltă clasă a avut loc joi seară în Aula Magna "Teoctist Patriarhul" a Palatului Patriarhiei. Cei care au încântat auditoriul au fost membrii grupului TRONOS al Patriarhiei Române, dirijat de părintele diacon-protopsalt Mihail Bucă, iar invitatul special a fost renumitul protopsalt grec Theodoros Vassilikos.
La eveniment au fost prezenţi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţitul Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande, şi Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, iar în sală, 1.000 de spectatori. Concertul psaltic dedicat Sfântului Ioan Rusul a început cu intonarea troparului acestuia. Theodoros Vassilikos a interpretat piese psaltice de tradiţie bizantină şi specifice greceşti, aducând bucurie în sufletele celor de faţă. Încântat de muzica audiată, Patriarhul României a spus: "Mulţumim domnului Theodoros Vassilikos pentru marea bucurie de a ne fi împărtăşit binecuvântarea Duhului Sfânt prin cântarea bisericească şi de a fi arătat cât de mult muzica ortodoxă bizantină adună popoarele în bucuria şi iubirea Preasfintei Treimi. Muzica în Biserică leagă spaţiul sacru de timpul sacru şi muzica bisericească sfinţeşte timpul cântării şi spaţiul unde o ascultăm. Prin muzica bizantină, orice spaţiu devine biserică şi orice timp devine timpul sfinţirii şi al mântuirii". Ca semn de preţuire pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor români, dar şi pentru toată lucrarea misionară ortodoxă, Preafericirea Sa a oferit protopsaltului Athenei "Crucea patriarhală pentru mireni" - Clasa I şi Medalia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mărturisit că asculta muzica marelui protopsalt încă din timpul studenţiei şi a profesoratului şi a mai spus că marea harismă a domnului Theodoros Vassilikos este aceea de a arăta tinereţea eternă a muzicii bizantine, care "ne îndeamnă la rugăciune şi la bucurie, ne cheamă să trecem de la superficialitate la profunzime, de la banalitatea vieţii la misterul existenţei." Concertul s-a încheiat cu piesa "Ruga ieropsaltului, compoziţie proprie a lui Theodoros Vassilikos, care a fost cântată împreună cu membrii grupului de psalţi TRONOS al Patriarhiei Române. Protopsaltul grec a mulţumit Patriarhului României şi spectatorilor prezenţi la eveniment pentru primirea călduroasă: "Vreau să vă asigur că momentele pe care mi le-aţi dăruit în această seară, prin manifestările voastre călduroase, vor rămâne neşterse din memoria mea". De asemenea, şi-a exprimat încrederea că grupul TRONOS va ajunge cel mai bun cor din toată Ortodoxia.