De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
PS Gurie a vorbit despre Sfântul Botez la Catedrala din Deva
În Duminica după Botezul Domnului, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala episcopală "Sfântul Ierarh Nicolae" din Deva.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a arătat necesitatea Sfântului Botez, ca o condiţie indispensabilă pentru dobândirea calităţii de "fiu al lui Dumnezeu" şi "fiu al Bisericii", implicit posibilitatea de intrare în Împărăţia cerurilor, scopul existenţei umane. Odată cu această duminică s-a încheiat ciclul sărbătorilor sfârşitului de an 2011 şi început de an 2012, praznice care au avut menirea de a-L înfăţişa pe Hristos întâi ca Prunc Născut din Fecioara Maria şi mai apoi ca Pedagog, ieşit la propovăduirea Împărăţiei cerurilor şi la dobândirea acesteia prin fapte vrednice de pocăinţă. Catedrala episcopală "Sfântul Ierarh Nicolae" din Deva a fost ridicată în anul 1861, din iniţiativa mitropolitului Ardealului de la acea vreme, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna. Pictura sfântului lăcaş a fost executată între anii 1929 şi 1931 de către profesorul Alexandru Pop, directorul Academiei de Belle-Arte din Cluj-Napoca, iar iconostasul, din lemn de stejar, a fost realizat de Şcoala de Meserii din Deva în anul 1940. Cele trei clopote ale măreţului lăcaş au fost turnate din material de război, pe cheltuiala familiei dr. Petru Groza. Catedrala impresionează prin conceptul său inedit arhitectonic, precum şi prin frumoasele ornamentaţii şi cele 21 de cruci ce o împodobesc.