De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
PS Ioachim Băcăoanul a sfinţit biserica de la Săvineşti 1 Colonie
Ziua de ieri a fost una deosebită şi pentru credincioşii din parohia coloniştilor de la platforma chimică din Săvineşti. Aici, între satul Săvineşti şi colonia muncitorească, s-a ridicat o biserică închinată Sfantului Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de mir, care a fost sfinţită ieri de PS Ioachim Băcăoanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, delegat de IPS Mitropolit Daniel pentru a binecuvânta zidirea de aici. „Slujba de sfinţire a fost oficiată de la ora 8.30 nu înainte ca PS Ioachim să mulţumească sătenilor pentru primirea făcută şi să arate, într-un cuvânt de învăţătură, care sunt semnificaţiile slujbei de sfinţire a bisericilor. Apoi, pr. Vasile Ţoc, protopop de Roznov a citit actul de sfinţire a bisericii care a fost pus în piciorul Sfintei Mese ca mărturie peste ani. Pe o scenă din curtea bisericii peste 25 de preoţi au oficiat slujba Sfintei Liturghii. În cadrul cuvântului de învăţătură, PS Arhiereu Ioachim a evidentiat semnificaţiile Evangheliei citite, cea despre lucrătorii cei răi ai viei, dar a şi mulţumit şi felicitat pe preotul paroh, Constantin Lupu, pentru efortul făcut atâţia ani, oferindu-i distincţia de iconom stavrofor. Pe lângă acestea, s-au oferit diplome de merit pentru ctitorii şi o parte din donatorii bisericii“, a transmis pentru Radio Trinitas Cosmin Gubernat.
Parohie tânără şi activă Piatra de temelie şi sfinţirea locului unde s-a construit biserica de la Săvineşti, Protopopiatul Roznov a avut loc pe 28 aprilie 1991 si a fost oficiata de PS Calinic Botoşăneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, după care au urmat ani de osteneală atât din partea preotului paroh, cât şi din partea enoriaşilor, care şi-au dorit mult o biserică. În perioada 2000-2006, s-a pictat interiorul şi s-au cumpărat mobilierul, obiectele de cult, precum şi toate celelalte lucruri necesare oficierii slujbelor în condiţii optime. Programul liturgic al parohiei răspunde cerinţelor enoriaşilor, iar activităţile sunt diverse, existând aici un cor al bisericii, o bibliotecă în curs de amenajare şi un program social special pentru bătrânii parohiei.