Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
PS Nicodim a resfinţit biserica din Balta
Biserica „Sfinţii Împăraţi“, din localitatea mehedinţeană Balta, a îmbrăcat veşmânt de praznic la începutul acestei săptămâni. Sfântul lăcaş a fost resfinţit de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, iar credincioşii prezenţi s-au rugat împreună la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Fii ai satului de pretutindeni au luat parte, cu mic, cu mare, la un moment unic din viaţa religioasă a comunităţii. Alaiul preoţesc, în frunte cu PS Nicodim, a fost întâmpinat de către dreptslăvitorii creştini îmbrăcaţi în straie populare, cu flori şi cu tradiţionalul salut pascal.
Încununarea ostenelilor celor care şi-au adus contribuţia la refacerea lăcaşului de închinăciune s-a făcut în ziua de 19 mai, prin slujba de resfinţire săvârşită de PS Episcop. După slujba de resfinţire, a fost săvârşită Sfânta Liturghie. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Stelian Zoican, preot pensionar, cel care a păstorit parohia în urmă cu aproximativ 40 de ani în localitatea mehedinţeană Balta. În cuvântul său către credincioşi, fostul preot paroh a subliniat activitatea, credinţa şi statornicia înaintaşilor săi. Pentru merituoasa activitate desfăşurată în viaţa Parohiei Balta, cucernicul preot Gheorghe Roată, paroh al sfântului lăcaş, a primit rangul de iconom stavrofor.
Din actul de resfinţire al sfântului lăcaş reiese foarte clar importanţa sa istorică pentru Episcopia Severinului şi Strehaiei. De aici aflăm că biserica a fost temeluită în anul 1879. Slujba de sfinţire a avut loc în anul 1889, odată cu finalizarea picturii executate în ulei de pictorul Bartolomeu Delliomini din Lugoj. În 1989 a fost refăcută turla, iar în 2003 s-au executat reparaţii capitale la faţadă. Între 2010 şi 2011 s-a restaurat şi s-a împodobit pictura interioară şi exterioară, de către pictorul Nicolae Vâlcu din Piteşti, prin contribuţia mai multor credincioşi ai comunei Balta, donatori principali fiind familiile: pr. Gheorghe Roată, pr. Stelian Zoican, Ionel M. Sitaru şi Iulian Piţica, protoiereu al locului fiind pr. Vasile Ganţu.