De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Raclă cu moaşte la Biserica „Sfântul Dumitru”-Colentina
Preoţii şi credincioşii Parohiei „Sfântul Dumitru”-Colentina, Protoieria Sector 2 Capitală, au participat marţi, 25 octombrie, la un eveniment deosebit pentru viaţa duhovnicească a comunităţii: aşezarea permanentă spre închinare a unei racle cu fragmente din moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie și Filip, dăruite de Episcopia Tulcii. Cu acest prilej, sărbătoarea Sfinților de la Niculițel din 4 iunie a devenit cel de-al doilea hram al bisericii parohiale.
În ajunul sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul Parohiei „Sfântul Dumitru”-Colentina, numeroşi credincioşi bucureşteni au participat, în cadrul Vecerniei mari, la slujba de binecuvântare a baldachinului, icoanei şi a raclei cu cele patru fragmente din moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel. Sfânta slujbă a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Acest eveniment al aşezării spre închinare permanentă a raclei cu cele patru fragmente din moaştele Sfinţilor de la Niculiţel este pentru enoriaşi, în special, dar şi pentru fiecare credincios care intră în locaşul de cult un prilej de bucurie duhovnicească şi de mărturisire a credinţei în Mântuitorul Iisus Hristos. „Această slujbă de seară pentru dumneavoastră are o importanţă deosebită, fiindcă de astăzi înainte îi veţi avea rugători pentru dumneavoastră, pe aceşti patru martiri de la Niculiţel care au pătimit pentru Hristos şi care după 1.700 de ani sunt icoane vii pentru un creştin în vremurile acestea în care ni se cere multă mărturisire. Există atâta lume împotriva lui Hristos, împotriva Evangheliei, împotriva Bisericii, de fapt, împotriva sufletelor noastre. Iar prezenţa lor în biserica dumneavoastră, aşa cum spune Sfântul Grigorie cel Mare, Episcopul Romei, în secolul al VI-lea, va fi şi o provocare, şi un imbold pentru ca fiecare dintre dumneavoastră care vă închinaţi în faţa raclei moaştelor lor să vă înflăcăraţi de aceeaşi credinţă puternică, nezdruncinată, pe
care au trăit-o ei şi care i-a determinat să-şi dea viaţa, ştiind că, pierzând viaţa aceasta trecătoare şi înjugată cu suferinţa, vor dobândi viaţa cea fericită şi veşnică netrecătoare în lumina împărăţiei Preasfintei Treimi”, a subliniat PS Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.
Sfintele moaşte sunt odorul cel mai de preţ al parohiei, fiindcă ele sunt o bogăţie inepuizabilă de daruri duhovniceşti şi adevărate chivote ale Duhului Sfânt.
De aceea, a subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, „păcătuiesc cumplit cei care batjocoresc multa evlavie şi credinţă a pelerinilor, considerându-i fiinţe primitive care cinstesc oasele sau morţii. Însă, noi nu cinstim nici oasele, nici morţii, ci Îl cinstim pe Dumnezeu care Se arată minunat întru sfinţii Săi, cum spune psalmistul şi împăratul David”.
La final, pr. paroh Nicolae Vasile a mulţumit ierarhului pentru darul nepreţuit pe care l-a adus parohiei şi a precizat că va fi confecţionată o raclă de argint la Atelierele Patriarhiei Române. Odoarele duhovniceşti ale celor patru Sfinţi Mucenici de la Niculiţel au fost dăruite de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, la cererea părinţilor slujitori ai Parohiei „Sfântul Dumitru”-Colentina.