Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost așezată în curtea Catedralei Mitropolitane
În această dimineață, 8 octombrie 2021, raclele cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Gheorghe Pelerinul au fost scoase spre închinarea pelerinilor. Procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu slujitorii catedralei din Iași.
Vineri dimineață, în jurul orei 6:00, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, împreună cu părinții slujitori ai Catedralei Mitropolitane, au oficiat Acatistul Sfintei Parascheva, după care au așezat sfintele ei moaște, alături de cele ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, în baldachinul special pregătit și împodobit din fața Căminului preoțesc „Sfântul Gheorghe”.
„Această prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva este tot timpul pentru noi un moment de nădejde, un moment prin care înțelegem că tot ceea ce facem ne schimbă viața și rămâne o schimbare până și în trupul nostru. Trupul Sfintei Parascheva, trupurile sfinților devin sfinte moaște, mărturisind puterea pe care Dumnezeu o pune în cei care slujesc Lui, cu bunăvoință, cu nădejde și bărbăție. Atunci când slujim, primim o bucurie și o putere pe care le putem împărtăși și celorlalți. Cu cât vom fi mai mulți cei care vom trăi cu această înțelepciune, cu nădejde, cu credință în Dumnezeu, cu atât mai mult va birui această înfricoșare, această îngrijorare pe care o avem, și va birui pentru că înțelegem că, în fața lui Dumnezeu cel Atotputernic, toate îngrijorările noastre intră pe făgașul biruinței pe care Dumnezeu ni le-a arătat prin Înviere”, a arătat Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.
Anul acesta s-au împlinit, pe 13 iunie, 380 de ani de când, prin străduința binecredinciosului domnitor Vasile Lupu al Moldovei, Iaşul este binecuvântat de prezența și ocrotirea moaștelor Sfintei Parascheva.
Având în vedere situația epidemiologică în care ne aflăm, Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță şi anul acesta o serie de măsuri menite să protejeze, în condițiile actuale, sănătatea pelerinilor:
- Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanță una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari.
- De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.
- Așa cum se întâmplă deja, cei care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană o pot face tot pe un culoar unic de intrare, cu ieșire separată, pe care poate intra câte o persoană, astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice. Este un flux continuu doar pe acest culoar; credincioșii nu se pot opri să stea în catedrală.
- Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară nu în catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.
- În curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.
- În data de 14 octombrie 2021 - ziua de sărbătorire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9:30, la un Altar amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități. Slujba va putea fi urmărită și de la distanță pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.