De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Raclă nouă pentru moaștele Sfântului Gheorghe la o parohie din Capitală
Parohia Progresul I din Protopopiatul Sector 4 Capitală s-a îmbogățit duhovnicește duminică, 5 noiembrie, cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe oferit comunității bucureștene de chilia Colciu din Sfântul Munte Athos. Slujba de sfințire a raclei din argint în care a fost așezat odorul, precum și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Prima duminică din luna noiembrie a acestui an s-a înscris în cartea de aur a Parohiei Progresul I din București, în această zi comunitatea primind în dar din partea chiliei athonite Colciu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un fragment din cinstitele moaște ale ocrotitorului parohiei și al noii biserici parohiale aflate în construcție, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
La acest moment a participat și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul care a sfințit la orele dimineții racla din argint confecționată la Atelierele Patriarhiei Române și împodobită cu icoana marelui mucenic, în care au fost așezate sfintele sale moaște. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în actuala biserică a parohiei, cu hramul „Sfântul Ierarh Bretanion”, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele consilier eparhial Valentin Niculae de la Sectorul juridic și bunuri bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele protoiereu Ionuț Bărbulescu de la Protoieria Sector 4 Capitală; părintele protoiereu Florin-Nectarie Busuioc de la Protoieria Sector 3 Capitală; părintele paroh Iulian Robert Slamna, precum și alți preoți și diaconi.
După citirea pasajului evanghelic duminical (Luca 16, 19-31), Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de învățătură. „Evanghelia acestei duminici ne vorbește despre diferențe, contraste, nedreptăți care s-au petrecut cândva în istorie, dar care continuă. Evanghelia de astăzi ne aduce aminte că, deși au primit totul de la Dumnezeu, unii oameni nu se gândesc să ofere nici măcar rămășițele unei mese. (...) Evanghelia nu amintește numele bogatului. Totuși, un exeget al Evangheliei după Luca, Eftimie Zigabenul, care a murit la începutul veacului al 12-lea, ne spune că evreii, în vremea Mântuitorului, aveau o persoană de o rară zgârcenie și cu o atitudine neprietenoasă, dar care era foarte bogată. El este singurul care ne oferă un nume, Ninevis, al bogatului care se pare că a trăit în acea perioadă și despre care Mântuitorul vorbea fără a-i pomeni numele. Când nu este pomenit numele cuiva înseamnă că el este șters din Cartea vieții. Cartea Apocalipsei ne arată cât de important este ca cineva să fie trecut în Cartea vieții. De aceea, foarte mulți credincioși, înainte de începerea Liturghiei, înțelegând valoarea pomenirii cuiva la Sfântul Jertfelnic, vin și aduc numele lor, cu încredințarea că acestea vor fi pomenite și la Jertfelnicul cel mai presus de ceruri”, a spus Preasfinția Sa.
La final, părintele paroh Iulian Robert Slamna a mulțumit Întâistătătorului Bisericii noastre pentru binecuvântarea oferită în vederea primirii sfintelor moaște și pentru delegarea Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru săvârșirea slujbei de sfințire a raclei. De asemenea, i-a oferit Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul o icoană cu chipul Sfântului Gheorghe și un aranjament floral.