Între sfinții a căror canonizare a fost aprobată în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 11‑12 iulie 2024 se află și Preotul Mucenic Constantin Sârbu. Luni, 2
Recepţie cu ocazia Zilei Naţionale la Palatul Cotroceni
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat sâmbătă, 30 noiembrie 2024, la recepția oferită de președintele României, Klaus Werner Iohannis, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni, cu ocazia Zilei Naționale a României. Au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor statului român, oameni de cultură, diplomaţi, dar şi delegaţi ai cultelor religioase din România.
După intonarea Imnului Naţional, preşedintele României a rostit o alocuţiune în care a amintit parcursul istoric dificil, dar remarcabil al poporului român: „În această seară specială, ne adunăm inimile, gândurile și năzuințele sub culorile tricolorului nostru. Mâine este Ziua Națională a României și vă îndemn să privim înapoi cu recunoștință la sacrificiile și lupta pentru unitatea și suveranitatea noastră, dar și înainte, către viitorul pe care să îl construim cu înțelepciune și conștienți că deciziile noastre de astăzi vor influența semnificativ viața generațiilor viitoare și destinul țării noastre. România are o istorie tumultuoasă, presărată cu momente de glorie, dar și cu multe încercări dramatice. La 1 decembrie 1918, înaintașii noștri au reușit să-și îndeplinească visul de a avea o singură țară, înfăptuind la Alba Iulia Marea Unire. De atunci, am trecut prin războaie, dictatură, revoluție, precum și crize sanitare și economice grave. Prin spiritul de unitate și solidaritate manifestat în fața obiectivelor comune, am reușit mereu să depășim aceste crize, să ne adaptăm și să ne ridicăm mai puternici ca înainte. În acest an, marcăm și trei decenii și jumătate de la Revoluția din decembrie 1989 când, grație curajului eroilor acelor zile, dictatura comunistă a luat sfârșit, iar România a început să cunoască libertatea atât de mult dorită. România Marii Uniri, România modernă, membră a Uniunii Europene și a NATO, nu s-a înfăptuit într-o zi, nici doar prin eforturile și sacrificiile unei singure generații, ori prin strădania unui guvern sau a altuia, ci prin angajamentul, lupta și munca a generații la rând, motivate de-a lungul timpului de viziunea umanistă și democratică a elitelor noastre”.